Papa stigao u prvu posetu Iraku

RIM –

Papa Franja doputovao je danas u Irak, što je prva poseta jednog poglavara Rimokatoličke crkve toj zemlji, ali i njegova prva poseta inostranstvu od početka pandemije korona virusa.

Iz epidemioloških ali i bezbednosnih razloga, ovo je najrizičnija poseta koju 84-ogodišnji papa, kako je isticao, smatra svojom obavezom, prenosi BBC.

Reč je o prvoj poseti poglavara katoličke crkve toj zemlji, a u papinoj pratnji je i više od 70 novinara.

Papa će nastojati da pomiri zavađenu hrišćansku zajednicu i ojača međureligijski dijalog u okviru kojeg će se sastati s liderom šiitskih muslimana u Iraku.

papa franja

Papa će takođe održati misu na stadionu u Irbilu.

Irak će rasporediti oko 10.000 pripadnika snaga bezbednosti u cilju zaštite pape, a policijski čas je već na snazi zbog širenja korona virusa.

Broj hrišćana u Iraku u poslednje dve decenije smanjen je sa 1,4 miliona na oko 250.000, što je manje od jednog odsto populacije.

Mnogi hrišćani izbegli su iz zemlje zbog nasilja posle američke invazije na Irak 2003. godine kada je svrgnut Sadam Husein.

Takođe, na desetine hiljada hrišćana raseljeno je kada su džihadisti Islamske države osvojili severni deo Iraka 2014. i uništili crkve.

Izvor