Pahor u Sarajevu, tema i proširenje EU na Zapadni Balkan

Pahor je za sarajevski Avaz rekao da je to njegova prva poseta drugoj državi nakon drugog talasa epidemije korona virusa, što je kako je rekao, dokaz o tome koliku važnost zvanična Ljubljana pridaje odnosima sa BiH i situaciji u regionu.

borut pahor jpg

“Razgovaraćemo o regionalnoj saradnji, pre svega o pripremama za inicijativu Brdo-Brioni proces, gde nameravam biti domaćin početkom aprila, odnosno čim to epidemiološka situacija dozvoli”, rekao je Pahor.

Očekujem da ćemo razgovarati o suočavaju s pandemijom korone i oporavku koji, kako navodi, svi moramo iskoristiti za prelazak na održivi razvoj.

“Razgovaraćemo o drugim izazovima s kojima se suočavaju obe zemlje, uključujući ilegalne migracije”, rekao je slovenački predsednik.

Istakao je da Slovenija snažno zagovara proširenje EU na države Zapadnog Balkana, radi se, kazao je, o geopolitičkom pitanju koje je izuzetno važno.

“Naravno, zemlje koje teže da postanu članice EU moraju da odrade svoj deo posla, a ja lično podstičem svoje kolege iz EU da ispune svoj deo. Slovenija nudi Bosni i Hercegovini političku podršku i konkretnu tehničku pomoć na putu približavanja Evropskoj uniji”, rekao je, između ostalog, Pahor.

Izvor