Nišliji pravosnažno 8 godina zatvora zbog smrtne saobraćajke

Ovo je maksimalna kazna za krivično delo za koje mu se sudilo – teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

lisice, zatvor, policija, resetke

Mitiću je izrečena i zabrana upravljanja vozilom B kategorije u maksimalnom trajanju od pet godina, ali budući da uopšte nema dozvolu, u njegovom slučaju će ovo značiti zabranu dobijanja vozačke dozvole u periodu od pet godina po odsluženju kazne.

Ovom presudom je potvrđen prvostepena presuda Višeg suda u Nišu od prošle godine, preneli su lokalni mediji.

Mitić je osuđen, jer se kretao brzinom od najmanje 75 kilometara na čas u naselju gde je maksimalna dozvoljena brzina 50 kilometara, te nije obratio pažnju na vozilo “zastava 101”, vlasništvo Mladena Davidovića iz sela Dolac, koje je bilo zaustavljeno zbog pucanja gume.

Tada je udario u Stefana koji je čučao pored “zastave 101” i naneo mu povrede od kojih je mladić preminuo. Takođe, retrovizorom je zakačio i njegovog prijatelja Aleksandra Milenkovića, koji je tom prilikom lakše povređen.

U odluci Apelacionog suda ukazano je da je Mitić vozio bez vozačke dozvole, neregistrovani auto, pod uticajem alkohola od 2.33 promila u krvi, zbog čega se radi o nasilničkoj vožnji.

“Osim toga, konzumirao je i psihoaktivnu supstancu, što je za posledicu imalo smrt mladog čoveka od navršenih 20 godina života, koji je na molbu zastao da pomogne drugome. Zbog svega navedenog, odmerena kazna srazmerna je težini dela i stepenu krivice optuženog i kao takva može da postigne svrhu kažnjavanja”, navedeno je u odluci Apelacionog suda.

Vozac “zastave” je prema stavu suda, dao doprinos ovoj nesreći jer se zaustavio bez upaljenih “žmigavaca”.

Izvor