Najveća slovenačka marina Portorož prodata japanskom kupcu

Delo navodi da su kupci japanski investicioni fondovi i da je cena ispod 15 miliona evra, dok Primorske izveštavaju da jedna japanska multinacionalka kupuje najveću marinu u zemlji za 16 miliona evra, prenosi agencija STA.

marina,, brod

Prodaju je pre nekoliko nedelja najavio Bojan Petan, čija je izdavačka kompanija DZS vlasnik i operator Termi Čatež.

On je tada saopštio da je prodaja marine deo dogovora sa poveriocima DZS-a o finansijskom restrukturiranju duga, te da je potez koordiniran sa najvećim poveriocem – investicionim fondom Jork, pišu Primorske novice.

List dodaje da su Terme Čatež sklopile posao pre nekoliko dana sa japanskom multinacionalkom po ceni od oko 16 miliona evra i da detalji sporazuma nisu poznati, napominjući da je moguće da ugovor ponovo sadrži suspenzivne uslove (obustavu ili odlaganje izvršenja do ispunjenja nekih uslova).

Neki neispunjeni suspenzivni uslovi su navodno razlog što je propao prošlogodišnji sporazum o prodaji marine Adventura Holdingu za 21,6 miliona evra, navode Primorske.

Prema Delu, jedan od suspenzivnih uslova se odnosi na parcelu za koju marina Portorož ima ugovor o koncesiji, a koja nije obuhvaćena kupoprodajnim ugovorom jer je planirana za gradnju obalnog banjskog kompleksa.

Primorske podsećaju da je Peter Polič iz grupe P&P iz Lucije, kod Pirana, nudio pre skoro tri godine 40 miliona evra za marinu Portorož i zemljište namenjeno obalnom banjskom kompleksu, teniskim terenima i bungalovima. Ovog puta, njegova kompanija se nije prijavila za kupovinu.

Iz Opštine Piran su rekli za Primorske novice da su obavešteni da je postupak prodaje u završnoj fazi i da se nadaju da će novi vlasnik dobro razvijati poslovnu aktivnost marine.

Izvor