Evropa: Češka traži pomoć, nema više mesta u bolnicama; Moldavija prva u dobila vakcine iz Kovaksa

“Veliki broj novozaraženih pacijenata intenzivirao je pritisak na zdrastveni sistem i broj pacijenata koji zahtevaju hospitalizaciju raste”, saopštilo je češko ministarstvo zdravlja.

moldavija, parlament jpg

Češka je jedna od zemalja koje su najteže pogođene pandemijom korona virusa, prenosi Rojters.

U poslednja 24 sata registrovanA su 14.554 nova slučaja korona virusa, a preminulo je 90 pacijenata.

Moldavija prva u dobila vakcine iz Kovaksa

Moldavija je prva evropska zemlja koja je primila vakcine proviv korona virusa iz globalnog programa Kovaks, saopštila je danas predsednica te zemlje Maja Sandu. Kao što su stručnjaci i najavljivali, Italija je zahvaćena trećim talasom pandemije kovid-19.

Ona je na Tviteru napisala da je prva tranša od 14.000 doza vakcina sinoć stigla u Moldaviju, prenosi Rojters.

U Moldaviji je imunizacija počela pre tri dana vakcinama AstraZeneke koje je toj zemlji poklonila Rumunija.

U Italiji raste broj preminulih i zaraženih

Kao što su stručnjaci i najavljivali, Italija je zahvaćena trećim talasom pandemije kovid-19: u poslednja 24 sata 339 novih žrtava zaraze, a više od 22.000 je novozaražnih, izveštava agencija Ansa.

U severnoj regiji Lombardija je više od jedne četvrtine novih slučajeva zaraze.

Centar regije Milano je pooštrio antikovid mere, ali prema mišlenju fizičara Đorđa Parisija, Lombardija je sa zakašnjenjem od najmanje sedam dana pooštrila mere ograničenja.

Mediji izveštavaju da su vlasti manipulisale epidemiološkim podacima da bi odgodile uvođenje novih mera ograničenja.

Među inficiranim od korona virusa je i 35 balerina milanske “Skale.

Epidemiološka situacija i u drugim regijama pokazuje nagli rast slučajeva zaraze, a u Kampanji, Pijemontu i Emiliji Romanji broj novih inficiranih je preko 2.000 u jednom danu.

Od početka pandemije kovid-19, do sada je u Italiji gotovo tri miliona osoba bilo zaraženo, a prema procenama, do kraja ove sedmice broj preminulih od zaraze premašiće sto hiljada.

Predsednik udruženja “Italijani prijatelji Rusije” Lorenco Valoreja uputio je otvoreno pismo premijeru Mariju Dragiju u kojem traži od vlade da omogući Italijanima da koriste rusku vakcinu “Sputnjik V”, piše agencija Agi.

U pismu Valoreja podseća da se pandemija kovida-19 brzo širi, između ostalog i zbog sve većeg prisustva različitih varijanti originalnog virusa, te da u Italiji nedostaju vakcine zbog jednostrane odluke proizvođača da smanje isporuku dogovorenih količina.

U Italiji se za sada koriste samo vakcine Fajzer, Moderna i AstraZeneka, koje je Italijanska vlada unapred platila putem jedinstvenog evropskog programa nabavke leka. Međutim, proizvođači su jednostrano odlučili da smanje dogovorene količine.

Do sada je u Italiji vakcinisano oko pet miliona građana, a drugu dozu vakcina primilio je malo više od milion i po osoba.

Od utorka zatvoren Hermagor

Austrijske vlasti odlučile su da zbog teške epidemiološke situacije od utorka zatvore opštinu Hermagor u pokrajini Koruška.

Ova opština proteklih nedelja imala je veoma visok broj novozaraženih, a vlasti su ustanovile da je britanski soj veoma rasprostranjenim čak u 80 odsto slučajeva.

Zbog toga će od utorka u ponoć opština biti zatvorena i zabranjen izlazak građana van opštinskih granica bez negativnog antigenskog testa ili potvrde o preležanoj infekciji.

Na sedam kontrolnih punktova će policija u vremenu od 5,00 do 21 sata kontrolisati prilikom izlaska iz opštine potrebne negativne testove, koji ne smeju biti stariji od 48 sati.

Za đake iz Hermagora, koji pogađaju školu u nekoj susednoj opštini, nastava će biti održavana preko interneta.

U Rumuniji prvi slučajevi južnoafričkog soja

Rumunija je danas prijavila prva dva slučaja južnoafričke varijante korona virusa, javili su rumunski mediji.

Kako se navodi, jedan pacijent je iz Bukurešta, a drugi iz grada Pitešti u centralnom delu Rumunije, prenosi Rojters.

Britanska varijanta korona virusa u Rumuniji je otkrivena početkom januara.

U toj zemlji je prema jučerašnjem preseku registrovano više od 4.000 novih slučajeva korona virusa, što je najviši dnevni bilans u ovoj godini.

Orban: Počinje poslednja faza borbe protiv pandemije

 Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da dvonedeljnim zaključavanjem zemlje, koje počinje u ponedeljak, 8. marta, počinje poslednja faza “rata protiv korona virusa”.

On je za mađarski Radio Košut rekao da vlada nije imala drugog izbora nakon što su stručnjaci upozorili na “katastrofalne posledice” ako se ne donese takva odluka, prenosi MTI.

“Moramo sada da se zatvorimo, da bi smo se otvorili do Uskrsa”, rekao je Orban.

Viler: Britanski soj uskoro dominantan u Nemačkoj

 Direktor nemačkog Instituta Robert Koh, Lotar Viler, izjavio je danas da bi mnogo zarazniji soj korona virusa koji je najpre primećen u Velikoj Britaniji uskoro mogao da postane predominantan soj u Nemačkoj, što bi usporilo borbu protiv širenja virusa.

On je kazao da je takozvanim britanskim sojem virusa, B117 , trenutno zaraženo 40 odsto obolelih u Nemačkoj, a da je pre samo četiri nedelje taj procenat bio šest odsto, prenosi Rojters.

“Predviđa se da će B117 uskoro biti dominantna varijanta u Nemačkoj i tada će biti još teže da se virus drži pod kontrolom, jer je zarazniji i pođednako opasan u svim starosnim grupama”, rekao je Viler.

Austrija ukinula ograničenje za vakcinu AstraZeneka

Nacionalna komisija za vakcine Austrije preporučila je upotrebu vakcine protiv korona virusa kompanije AstraZeneka za osobe starije od 65 godina, te i visokorizična lica.

Zbog ograničenog uvida u podatke u mnogim zemljama je na snazi preporuka da se vakcina AstraZeneka ne daje osobama iznad 65 godina, a takvu preporuku je do sada izdala i austrijska komisija.

Na osnovu novih podataka iz studije primene vakcine, koji su poslednjih dana objavljeni, više ne postoji osnova za ograničenje upotrebe, navedeno je u odluci komisije, koju je objavilo Ministarstvo zdravlja.

Raduje me što sada imamo jasnu preporuku nacionalne komisije za vakcinu AstraZeneka i to ćemo odmah primeniti. Raspoloživi podaci jasno pokazuju da se radi o visokodelotvornoj i bezbednoj vakcini koja se može preporučiti za sve starosne grupe, dodaje se u saopštenju.

Godišnjica: Crkvena zvona i minut ćutanja za prve žrtve koron

Crkvena zvona oglasila su se danas u podne, a okupljeni su minutom ćutanja obeležili godinu dana od prvog smrtnog salučaja od korona virusa u zemlji.

Predsednik Švajcarske Gi Parmelin pozvao je građane da odaju poštu za više od 9.300 ljudi koji su preminuli od kovid-19 u Švajcarskoj, preneo je Rojters.

U katedrali Notr-Dam u Lozani, u francuskom govornom području stražar Renato Hosle zvonio je zvonom “La Klemens” iz 16. veka.

U aprilu, kad je zavladala pandemija Hosle je, kako je rekao za britansku agenciju, nastavio da se uz 153 kamene stepenika do svog tornja kako bi noću zvonio u znak podrške građanima na solidarnosti i hrabrosti.

Izvor