Breton: Nabavka kineskih i ruskih vakcina u redu; Bone: Solidarnost EU na ispitu

Breton je za Politiko pozdravio potez Austrije i Danske da sarađuju sa Izraelom u vezi sa vakcinama.

tieri breton

“Nemam nikakav strah da je to usmereno protiv bilo koga. To je samo unapređenje globalne saradnje”, rekao je Breton.

Breton je inače zadužen za razgovore s predstavnicima kompanija AstraZeneka, Fajzer i Moderna koje proizvode vakcine protiv korona virusa.

Upitan da prokomentariše interesovanje Mađarske, Slovačke, Poljske i Češke za rusku vakcinu Sputnjik Ve, on kaže da su sve te doze koje te zemlje primaju samo “kap u moru”.

“Ono što nam sada treba su doze, ne nove vakcine”, rekao je Breton i naveo da je Mađarska primila 40.000 doza ruske vakcine, a da su potrebni milioni, kao i da će države članice uz pomoć EU primiti milione doze vakcina.

Bone: Solidarnost EU na ispitu zbog kineske i ruske vakcine

Francuski ministar za evropske poslove Klement Bone poručio je danas da bi solidarnost Evropske unije mogla biti ugrožena ako bi njene članice odabrale kineske ili ruske vakcine protv kovid-19 koje još nisu odobrene od regulatora bloka, javlja Rojters.

“Izbor kineske ili ruske vakcine predstavlja problem u smislu naše solidarnosti, a takođe predstavlja i zdravstveni rizik, jer ruska vakcina još nije odobrena u Evropi. Zahtev za odobrenje je podnet, ali još uvek nije odobrena, dok za kinesku vakcinu nije podnet zehtev za odobrenje“, rekao je Bone za radio RTL.

klement bone

Rojters prenosi da je ruska vakcina Sputnjik V već odobrena ili je u proceduri za odobrenje u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, a Evropska agencija za lekove (EMA) počela je proceduru radi mogućeg odobrenja na nivou cele Unije.

Poljski predsednik Andžej Duda razgovarao je 1. marta s kineskim predsednikom Si Đinpingom o kupovini kineske vakcine protiv kovid-19, ali je poljski ministar zdravlja Adam Nijedzijelski rekao dva dana kasnije da trenutno ne preporučuje ovu vakcinu zbog nedostatka podataka, prenosi agencija.

Izvor