Region: Kanton Sarajevo o epidemiološkoj situaciji

Rast brojeva novozaraženih u Kantonu Sarajevo evidentan je već izvesno vreme, a medicinski dio Kriznog štaba predlaže dodatno pooštravanje mera.

korona,, maska,, sarajevo,, bih

Portal Klix.ba saznaje da je na stolu predlog da se policijski sat pomeri od 20 sati do pet ujutro, umesto dosadašnje odluke da policijski čas počinje u 23 sata.

Neizvesno je šta će biti sa najavljenim povratkom dece u školske klupe, s obzirom na to da struka većinski već duži period apeluje da je to neophodno i da onlajn nastava ne odgovara ni deci, ni nastavnicima.

Medicinski kadar apeluje na nove, oštrije mere, ističući da su bolnički kapaciteti znatno popunjeni i da u Kantonu Sarajevo, prema rečima premijera Edina Forte, ima još oko 200 slobodnih kreveta.

Najveći pritisak je na privredu, a ugostitelji, kojima i radno vreme do 23 sata predstavlja problem, sada strahuju od novih restrikcija.

Konačna odluka o eventualnim novim merama za Kanton Sarajevo biće poznata danas u podne.

Dan: U Podgorici svaki treći nastavnik zaražen, studenti drže časove

V.d. predsednica Sindikata prosvete Crne Gore Slavka Bošković, izjavila je da je od početka školske godine svaki treći nastavnik u Podgorici bio zaražen, zbog čega uprave škola angažuju studente i apsolvente koji drže časove, prenosi portal CdM pisanje lista Dan.

Bošković je rekla da je trenutno više obolelih nego u prvom polugodištu, kada je bila onlajn nastava.

Ona je navela da je upućen dopis Institutu za javno zdravlje sa pitanjem zbog čega su prosvetni radnici u šestoj prioritetnoj grupi za vakcinaciju.

“Smatramo da je to neprimereno i da su i te kako izloženi infekciji”, istakla je Bošković.

Ona je navela da, prema procenama sindikata, ne može doći do vakcinacije nastavnika pre aprila i istakla da će to biti kasno.

“Treba se zapitati kako će se realizovati nastava i privesti kraju školska godina“, rekla je Bošković.

Izvor