Petković s predstavnicima Srba s Kosova i Metohije o novim radnim mestima i paketima pomoći

Petković je nakon sastanka rekao da je potrebno da se što pre krene sa realizacijom projekata, ali i isplatom paketa finansijske pomoći posebno predviđen za prostor Kosova gde će svaki nezaposleni čovek dobiti po 200 evra, a dete i svaki punoletan građanin po 100 evra.

petar, petkovic

“Očekujemo u maju isplatu ove značajne pomoći koju je inicirao predsednik Aleksandar Vučić i značajno je da se sa političkim predstavnicima Srba sa KiM dogovorimo o konkretnim koracima i svemu onome što zajednički treba da uradimo”, rekao je Petković.

On je najavio izgradnju puteva, novih zgrada, bolnica, rekonstrukciju KBC u Severnoj Mitrovici, kao i novi vrtići.

“Sve to pokazuje kolika je želja države Srbije da pomogne naš narod na Kosovu i Metohiji. Ovim ekonomskim programom država Srbija pokazuje da je uz svoj narod na Kosovu i Metohiji, da se borimo za konkretnog čoveka i to je prava borba. Naša i molba predsednika Aleksandra Vučića je da svaki naš čovek ostane na Kosovu i Metohiji i čuva svoje ognjište”, poručio je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je dodao da će se ovakvi i slični sastanci održavati i u budućnosti, jer je, kako je rekao, važno da se radi zajedno i da se pokaže jedinstvo koje je između ostalog potvrđeno i na nedavno održanim vanrednim parlamentarnim izborima.

“Još jednom čestitam Srpskoj listi na istorijskom rezultatu i pobedi i da zajedničkim snagama nastavimo da se borimo i u narednom periodu”, zaključio je Petković.

Nova radna mesta

Petković je, u pratnji čelnika Srpske liste, obišao je danas pogone fabrike tekstila “Lus Tekstil“ u Raški, u kojoj će u narednom periodu posao dobiti 50 žena sa teritorije opštine Leposavić.

“Što više investicija i ovakvih fabrika znači više radnih mesta i za naše ljude na KiM, i mi ćemo dodatno pomoći da probamo da povećamo broj i da još više naših žena da se zaposli”, rekao je Petković.

To je, kako je dodao, veoma važno, s obzirom na to da se žene teže zapošljavaju u odnosu na muškarce.

Petković je rekao da se i na ovaj način vidi koliko je važno “kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je potrebno sačuvati mir i da se kao država podižemo”.

Fabrika tekstila “Lus Tekstil“ u Raški zapošljava 275 radnika, a proizvodi modnu konfekciju, zaštitnu opremu i vojne i policijske uniforme.

Kurti ruši mir

Petković je ocenio  da pobednik kosovskih izbora Aljbin Кurti najavljujući stvaranje zakonskih osnova za referendum o ujedinjenju sa Albanijom ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira na zapadnom Balkanu.

Petković je, u oštro intoniranoj pisanoj izjavi, upozorio da Кosovo kao integralni deo teritorije Srbije ne može da se ujedini sa nekom drugom državom, “a svaki jednostrani pokušaj da se to uradi izazvao bi nesagledive posledice i na trajan način nepovratno uništio svaku mogućnost da se srpsko-albanski odnosi razvijaju u pravcu prijateljstva i saradnje”.

Takozvana velika Albanija je fašistički koncept, koji podrazumeva nasilno prekrajanje granica i stvaranje etnički čistog albanskog prostora na račun susednih država i naroda, a svaki korak u tom pravcu značio bi potpaljivanje novog bureta baruta na Balkanu, poručio je Petković.

Petković je pozvao međunarodnu zajednicu da hitno i oštro reaguje na nagoveštaj velike nevolje i tragedije čiji je Кurti vesnik i ukazao da davanje vetra u jedra velikoalbanskom projektu ne može da izrodi ništa dobro.

Izvor