Na poljima pod pšenicom u Vojvodini primetna oštećenja od mraza, ali nema razloga za brigu

Saša Atanasković, ratar iz Turije ima 13 jutara pod pšenicvom i kako navodi primetna su oštećenja na usevima od mraza. To kako kaže neće uticati na dalju vegetaciju jer će se biljke oporaviti, tako da je ocena da je hlebno žito, ipak u dobrom stanju.

kikinda, , psenica, 1

„Za sad je dobra pšenica, mada su mrazevi napravili malo štete uglavnom je to samo na lisnoj masi. Gledali smo čvor bokora on je zdrav i pšenica će se obnoviti, ono staro lišće će odbaciti i ja smatram da će se ona regenerisati lepo i da neće biti umanjenja prinosa zbog ovog”, rekao je Atanasković.

U razgovoru sa agronomom Vladimirom Rankovim iz PSSS Vrbas , saznajemo da ratari nemaju razloga za brigu kada je reč o oštećenjima od mraza u usevima pšenice.

“Ono što je zabrinulo sve poljoprivredne proizvođače na celoj teritoriji delovanja službe, jeste te niske temperature u proteklih desetak dana, koje su iznosile i minus 10 stepeni Celzijusa, uticale su na to da pšenice požute da na listovima ima nekrotične pege. Poljoprivrednici ne treba da se plaše, to lišće će biljke izgubiti i ta pšenica će ostati”, objasnio je Rankov.

Dodajmo ovome da je pšenicom na područiju delovanja Poljoprivredne savetodavne stručne službe Vrbas minule jeseni posejano 28 i po hiljada hektara.

[embedded content]

Izvor