Kina: Počelo godišnje zasedanje političkog saveta

Otvaranju skupa su prisustvovali kineski partijski i državni rukovodioci na čelu sa predsednikom Kine i generalnim sekretarom Centralnog komiteta Komunističke partije Si Đipingom, javio je Kineski internacionalni radio.

kina, si, dinping

Kineski narodni politički savet, osnovan paralelno sa osnivanjem NR Kine 1949. godine, predstavlja najširi patriotski ujedinjeni front u Kini i važan deo sistema državne vladavine Kine.

Ovaj državni organ igra specifičnu ulogu u donošenju odluka o državnim i regionalnim smernicama i važnim pitanjima u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj oblasti i u društvenom životu u zemlji, čineći važan kanal za promovisanje socijalističke demokratije, dodaje se u tekstu Kineskog radija.

Ove godine se slavi 100. godišnjica osnivanja Komunističke partije Kine.

“Savet će u novoj razvojnoj fazi, bazirajući se na solidarnosti i demokratiji, dobro uraditi poslove na planu političkog savetovanja i izgradnje konsenzusa, kako bi udružio sve snage radi uspešnog početka sprovođenja petogodišnjeg plana“, naveo je Vang Jang, predsednik Nacionalnog komiteta Kineskog narodnog političkog saveta.

Izvor