Evropa: Dogovoreno fazno ublažavanje ograničenja u Nemačkoj; Italija ide prema novom talasu,Bolonja i Modena u karantinu

Rojters prenosi da je dogovorom nemačkih zvaničnika u sredu doneta odluka i da se produži interval između prve i druge vakcinacije protiv Kovid-19 gde je to moguće, kako bi se imunizacija sprovela na što većem broju ljudi, a očekuje se i stav nemačkog regulatornog tela o primeni vakcina AstraZeneka na starije od 65 godina, što bi trebalo da ubrza celu kampanju.

nemačka,, korona

“Na pragu smo nove faze pandemije u koju ne možemo ući ležerno i nepažljivo, ali joj ipak možemo pristupiti s opravdanom nadom”, poručila je kancelarka Merkel na konferenciji za novinare nakon sastanka sa pokrajinskim liderima, navodi agencija.

Prema planu koji je usvojen na sastanku, do pet ljudi iz dva domaćinstva moći će da se sastaju od 8. marta, a deca mlađa od 14 godina biće izuzeta od ovakvog pravila, dok će neke prodavnice, uključujući knjižare i baštenske centre, ponovo biti otvorene od tog datuma.

Rojters navodi da je planom predviđeno da se trgovine u pokrajinama mogu ponovo otvoriti pod uslovom da je broj slučajeva Kovid 19 manji od 50 na 100.000 stanovnika tokom sedam dana u tom delu zemlje, a ako se incidencija poveća iznad 50, aktiviraju se ograničenja u kojima kupci treba da zakazuju odlazak u prodavnicu.

U kasnijim fazama prema planu predviđeno je da se otvore bašte restorana, a muzeji, pozorišta i bioskopi dostupni su za one koji poseduju skoriji negativni rezultat testa na korona virus.

Biće dozvoljeni i događaji na otvorenom sa do 50 ljudi, a i kontaktni sportovi u zatvorenim prostorima.

U slučaju da epidemiološki podaci ukazuju da je prisutno više od 100 slučaja Kovid-19 na 100.000 stanovnika u tri uzastopna dana, stupiće na snagu odluka kojom će ograničenja automatski vraćaju na ona na snazi pre 8. marta.

Na sastanku je dogovoreno da kancelarka Merkel i pokrajinski lideri o daljim koracima vezanim za pandemiju i mere protiv Kovid-19 ponovo razgovaraju 22. marta, navodi agencija.

U Mađarskoj najviše novozaraženih u poslednja tri meseca

U Mađarskoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 6.278 novih slučajeva KOVID-19, što je najveći broj novozaraženih u poslednja tri meseca, pokazuju zvanični podaci.

Od korona virusa umrle su još 152 osobe, prenosi Rojters.

U Mađarskoj je od početka pandemije potvrđeno ukupno 446.178 slučajeva KOVID-19, a umrlo je 15.476 ljudi.

Trenutno je aktivno 102.566 slučajeva infekcije, a na bolničkom lečenju su 6.554 obolele osobe, od kojih je 639 na respiratorima.

Engleska: Broj obolelih pao za dve trećine u februaru

Ukupni broj obolelih od kovida u Engleskoj pao je od januara, ali u nekim oblastima je primetno povećanje broja inficiranih, saopštili su danas istraživači sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Istraživači su rekli je nivo aktivnih slučajeva u februaru bio 0,49 odsto od cele populacije, što je za dve trećine manje nego u januaru, kada je zabeleženo 1,57 odsto.

Međutim, oni dodaju da preliminarni rezultati od februara pokazuju da je broj obolelih povećan u Londonu, na jugoistoku, kao i na istoku i Vest Midlendsu, preneo je Rojters.

“Broj obolelih u Engleskoj nastavlja da se spušta, mada se taj pad usporio”, rekao je Stiven Rajli, profesior za dinamiku infektivnih bolesti na Kraljevskom koledžu u Londonu, dodavši da pad mora da bude veći kako bi vakcinacija mogla da bude uspešnija.

Italija ide prema novom talasu,Bolonja i Modena u karantinu

Savetnik predsednika regije Lombardija Gvido Bertolaso tvrdi da se Italija velikim koracima približava novom karantinu. Za sada centralna vlada odbacuje takvu mogućnost i umesto zatvaranja cele nacionalne teritorije, primenjuje lokalne mere.

kovid, 19, korona, italija, dan, republike, 1

Predsednici pojedinih regija samostalno pooštravaju anti-kovid mere. Bolonja i Modena, u regiji Emilija-Romanja, već narednih sati biti u karantinu.

Prema pisanju medija, situacija u ovim gradovima sve više podseća na početak pandemije, pre godinu dana, bolnički kreveti se bržo pune zaraženima.

Direktora bolnice “Santa Orsola” u Bolonji, Andrea Zanoni, tvrdi da su sadašnji pacijenti u odelenjima reanimacije mlađi, osobe u dobi između 40 i 60 godina, za razliku od prvog talasa zaraze kada su najugroženiji bili oni preko 80 godina starosti.

List “Il Fato kotidijano” prenosi rezultate istraživanja londonskog univerziteta, prema kojem se britanski soj virusa širi 40 do čak 90 odsto brže nego originali virus.

Šef odelenja za intenzivnu negu bolonjske bolnice, Daniela Di Luka, tvrdi da je i tok bolesti onih koji su zaraženi engleskim sojem brži i da se “u roku od nekoliko dana stanje pogoršava”.

Lekarka apeluje na građne da budu odgovorniji, da se pridržavaju mera.  “Naše snage su na izmaku, molimo kolektiv da nam pomogne”, poručuje doktorica Di Luka.

Izvor