Cena nafte skočila nakon poziva saudijskog ministra na oprez

Fjučersi severnomorske nafte Brent porasli su za 1,01 dolar ili 1,6 posto, na 65,08 dolara za barel na trgovanju do 14:43 časova po srednjoevropskom vremenu, dok je američka WTI nafta ojačala za 84 centa ili 1,4 procenta na 62,12 dolara po barelu, javlja Rojters.

nafta

Ministri OPEK-a i njihovi saveznici počeli su danas u 13 časova sastanak na kojem je glavna tema smanjenje njihove proizvodnje nafte u narednom periodu.

Analitičari i trgovci kažu da četvoromesečni rast cena “crnog zlata” sa nivoa ispod 40 dolara za barel ne ide u korak s tražnjom i da se očekuje da će fizički obim prodaje odgovarati ponudi tek u kasnijem delu 2021. godine.

Međutim, zbog sadašnjeg nivoa cena iznad 60 dolara, neki analitičari predviđaju da će grupa OPEK+ ipak povećati proizvodnju za oko 500.000 barela dnevno i očekuju da bi Saudijska Arabija mogla da modifikuje svoje dobrovoljno smanjenje pumpanja od jedan milion barela dnevno.

U Sjedinjenim Državama su, uprkos rekordnog rasta zaliha sirove nafte od preko 21 milion barela prošle nedelje, zalihe benzina pale na najniži nivo u poslednjih 30 godina, jer je aktivnost rafinerija svedena na minimum zbog talasa ledenog vremena u Teksasu.

Na najnoviji rast cena uticalo je i saopštenje snaga jemetskih Huta da su danas ispalili raketu na objekat Saudi Aramkao u DŽedi na Crvenom moru. Saudisjke vlasti za sada nisu potvrdile ovu informaciju.

Izvor