Svet: Za poslednja 24 sata zaraženo više od 348 hiljada ljudi

Prethodno je najveći broj smrtnih slučajeva zabeležen krajem jula prošle godine – 1.595, navodi Rojters.

Brazil se suočava sa novim talasom epidemije, a zdravstveni sistem je na ivici urušavanja.

Više od 257.000 ljudi umrlo je od KOVID-19, prema zvaničnim podacima, a Brazil je po ukupnom broju preminulih od korona virusa na drugom mestu u svetu, posle SAD.

belgija,, brisel,, korona,, lekar

Od početka pandemije potvrđeno je oko 10,6 miliona slučajeva korona virusa, a u poslednja 24 sata zarazilo se 59.925 ljudi.

Južna Koreja: Istraga smrti dve osobe nakon primanja AstraZeneke

 Vlasti Južne Koreje saopštile su danas da istražuju smrt dve osobe koje su imale hronična oboljenja, nakon medijskih izveštaja da su preminule u roku od nekoliko dana od kada su primile vakcinu protiv kovid-19 AstraZeneke.

Korisnik doma za stare, 63-godišnji pacijent koji je imao cerebralnovaskularno oboljenje, razvio je simptome, uključujući visoku temperaturu, nakon što je dobio vakcinu AstraZeneke, javio je Jonhap.

Prebačen je u utorak u veću bolnicu, ali je nakon toga preminuo pošto je imao simptome trovanja krvi i upale pluća, preneo je Rojters.

Druga osoba u 50-im godinama sa srčanim poremećajem i

dijabetesom, preminula je danas nakon višestrukih srčanih udara, dan nakon što je primila vakcinu.

Zvaničnik Korejske agencije za kontrolu i prevenciju bolesti

(KDCA) izjavio je za Rojters da istražuje uzrok smrtnih slučajeva, ali nije obrazložio niti potvrdio detalje Jonhapovog izveštaja.

Portparolka AstraZeneke u Seulu izjavila je da za sada kompanija nema komentar.

SZO zasad protiv uvođenja kovid pasoša

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je zasad protiv uvođenja posebnih sertifikata ili kovid pasoša za osobe koje su primile vakcinu protiv korona virusa, rekla je danas predstavnica SZO u Rusiji Melita Vujinović.

“SZO je jasan po ovom pitanju i ne preporučuje takvu vrstu pasoša u ovom trenutku”, rekla je Vujinović za TV kanal Rusija 24, prenosi TAS S.

U isto vreme, Vujinović ne odbacuje mogućnost da bi SZO mogla u jednom momentu da da svoje predloge o sadržaju pasoša.

“Naravno, države prate svoj kurs, svi se trude da omoguće svojim građanima da mogu da se kreću što više. SZO će sarađivati sa svim zemljama po ovom pitanju”, dodala je ona.

U ponedeljak, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da će komisija predstaviti svoj projekat o jedinstvenom vakcinacionom sertifikatu u martu.

SZO: Za poslednja 24 sata zaraženo više od 348 hiljada ljudi

U svetu je tokom protekla 24 sata registrovano više od 348.000 slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 114,4 miliona, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Od poslednjeg preseka broj obolelih koji su izgubili bitku sa kovidom-19 porastao je za 7.807, tako da je broj preminulih od posledica infekcije korona virusom prešao 2,54 miliona, prenosi agencija TAS S.

U Evropi je za poslednja 24 sata registrovano više od 48 odsto novih slučajeva kovida-19 od ukupnog broja u svetu (167.303).

Najviše zaraženih od početka epidemije prijavljeno je u SAD – 28,3 miliona, slede Indija sa 11,1 milion zaraženih, Brazil sa više od deset miliona, Rusija sa 4,2 miliona…

Objavljeni podaci, ističe SZO, zasnovani su na zvaničnim informacijama koje dobija od nadležnih instituacija pojedinih zemalja.

Izvor