stranka ” Dosta je bilo” o platformi za razgovore

BEOGRAD –

Pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je danas da će tražiti od predsednika Skupštine Srbije da međustranački dijalog bude i ostane unutar državni, jer interesi Evropske unije nisu interesi Srbije, uz ocenu da je pre početka razgovora potrebno definisati i odrediti relevantne političke opcije sa značajnom podrškom u biračkom telu.

U saopštenju ĐB je naveo da te političke opcije moraju u razgovoru biti zastupljene samostalno ili na nivou koalicije po njihovom izboru, te da jedno dodatno mesto bude ostavljeno za grupisanje političkih opcija koje nemaju značajnu podršku u biračkom telu i ne žele da ih zastupa bilo koja od relevantnih političkih opcija.

dosta je bilo djb png

Platforma ĐB za poboljšanje izbornih uslova se fokusira na, kako se ističe, tri najvažnija pitanja – sređivanje biračkih spiskova, sprečavanje svih oblika izborne krađe i fer i pošteno predstavljanje političkih opcija u medijima.

Pokret smatra da je potrebno uvesti veći izborni cenzus za koalicije, tako da je za samostalan izlazak neke političke opcije na izbore cenzus tri odsto, za koalicije od dve stranke šest odsto, koalicije od 3 stranke devet odsto.

Cilj predloga sadržanih u platformi DJB nije obaranje vlasti, već fer i pošteni izbori, vraćanje poverenja birača u izborni proces i uspostavljanje mehanizma otklanjanja svake sumnje u regularnost izbornog procesa, istakao je ĐB.

Izvor