Region: Ministarka zdravlja Crne Gore i IJZ predlažu lokdaun; Hrvatska potvrdila nabavku ruske vakcine bez odobrenja EMA

Borovinić Borović je za Dan rekla da u ovom trenutku ima konsenzus sa stručnjacima IJZ da bi najbolje rešenje bilo uvođenje lokdauna na određeni vremenski period, imajući u vidu više faktora, prenosi portal RTCG.

Ona je potvrdila da je opština Ulcinj u utorak od nadležnih tražila kompletno zaključavanje.

jelena, borovinic, borovic

Na pitanje šta podrazumijeva lokdaun koji zagovara sa stručnjacima IJZ, ministarka je odgovorila da je to uvođenje najstrožih kontrola prilikom ulaska u državu.

“Što se granice tiče, to podrazumijeva uvođenje stroge kontrole, uz upućivanje u samoizolaciju, osim putnika koji prilikom ulaska imaju negativan PCR test ili brzi antigenski test, ne stariji od 48 sati ili pozitivni serološki nalaz na antitela IGG, koji nije stariji od mesec dana, dakle da imaju potvrdu da su preležali virus ili dokaz da su vakcinisani. Samo uz to bi moglo da se uđe u zemlju bez upućivanja u samoizolaciju”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da je tu i zaključavanje opština, zabrana kretanja između opština, uz ranije definisane izuzetke i druge mere.

U Crnu Goru stigao je danas kontingent od 30.000 doza kineske vakcine Sinofarm, koje su u prostorijama Montefarma dočekali ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i ambasador Kine u Crnoj Gori Liu Đin.

Neophodno je da svi zajedno budemo svesni važnosti poštovanja epidemioloških mjera, kako bi uspešno prevazišli probleme izazvane pandemijom korona virusa, napisao je tim povodom na tviteru premijer Zdravko Krivokapić.

RTCG podseća da je do sada je Crnu Goru stiglo 2.000 ruskih vakcina, kao donacija Srbije, dok je još 5.000 doza nabavljeno iz Rusije.

Beroš potvrdio dolazak ruske vakcine u HR bez odobrenja EMA

Ministar zdravlja Vili Beroš najavio je danas mogući interventni uvoz ruske vakcine protiv korona virusa pre nego što ona dobije odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA).

On je rekao da je o tome juče razgovarao sa ambasadorom Rusije u Zagrebu.

“Zamolio sam ruskog ambasadora da se ubrza dostava traženene dokumentacije kako bi HALMED mogao da donese odluku”, rekao je Beroš, preneli su hrvatski mediji.

Na pitanje da li to znači da bi ruska vakcina mogla da dođe u Hrvatsku, Beroš je odgovorio:

“Da, opcija je da ta vakcina dođe u Hrvatsku i bez odobrenja EMA-e, odnosno s odobrenjem HALMED-a i tzv. interventnim uvozom..”, rekao je Beroš.

Rekao je i da kada vakcina iz Rusije stigne, procena HALMED-a bi trajala nekoliko dana ili sedmica.

“Ta analiza će zahtevati neko vreme, ali tu govorimo o danima i sedmicama, a ne mesecima.”

Izvor