Prvi put u Srbiji: Besplatni internet kurs o epidemiji

Namenjen je prevashodno učenicima trećeg razreda gimnazije i nastavnicima koji im predaju biologiju, hemiju, matematiku i informatiku, a koristan je i drugima koji su radoznali ili žele da osveže znanja.

dete, internet, kompjuter jpg

Kurs povezuje srednjoškolska znanja o fenomenu epidemije iz ugla biologije, hemije, matematike i informatike, a sačinjavaju ga pisani tekstovi, ilustracije, kvizovi, kao i glumac Miloš Biković kao narator u edukativnim video sadržajima.

Biković je istakao da se zahvaljujući kursu đaci mogu stimulisati da razmišljaju i budu kreativni.

“To su sposobnosti koje su mladim ljudima potrebne da se suoče sa sutrašnjicom,” rekao je on, navodi se u saopštenju.

Prvi takav kurs u Srbiji nastao je u saradnji Fondacije Petlja, Inicijative “Digitalna Srbija” i UNICEF-a.

Odgovori na aktuelna pitanja poput šta je epidemija, kako se prenose virusi, da li nas maska štiti, šta je eksponencijalni rast, zašto je važno da peremo ruke baš 20 sekundi, da li treba da primimo vakcinu, od danas su ujedinjena u tom kursu.

Direktor Fondacije Petlja i jedan od autora kursa Nebojša Vasiljević poručio je da kroz kurs polaznici stiču veštinu sagledavanja problema iz različitih uglova.

Osim što je važno da se približi učenicima, zamišljeno je da kurs podstakne saradnju među predmetnim nastavnicima.

Svakom nastavniku je u onlajn okruženju net.kabineta omogućena direktna komunikacija sa učenicima i praćenje njihovog napretka kroz kurs.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Deyana Kostadinova ocenila je da je važan aspekt pokretanja kursa to što može poslužiti kao model na osnovu kojeg nastavnici mogu timski u svojoj školi kreirati druge interdisciplinarne kurseve.

Nakon objavljivanja kursa posvećenog epidemiji, u planu je da se u narednih mesec dana na net.kabinetu postave još dva iz serije kurseva koji povezuju različite oblasti u cilju jačanja kritičkog razmišljanja i podsticanja potencijala za rešavanje realnih problema.

Izvor