Pad demokratije u celom svetu, Srbija nazadovala dva, SAD 11 poena

Tako je izveštaju “Sloboda u svetu 2021 – Demokratija pod opsadom” navodi se da je i 2020. godini Srbija nazadovala za dva poena i sada ih ima ukupno 64 od 100 mogućih, dok su SAD nazadovale za 11 i imaju 83 poena.

kapitol, hil, vojska, čuva, parlament, posle, pobune

Kako se navodi u izveštaju, Srbija je u oblasti političkih prava i građanskih sloboda tokom poslednje decenije nazadovala za 14 poena, a u toj grupi zemalja nalazi se sa Sjedinjenim Američkim Državama, Turskom, Madajarskom i Poljskom.

U kratkom pregledu izveštaja koji se odnosi na Srbiju piše da je Srbija parlamentarna demokratija sa konkurentnim višepartijskim izborima, ali da poslednjih godina vladajuća Srpska napredna stranka vrši pritisak na nezavisne medije, političku opoziciju i organizacije civilnog društva”.

Kao glavna politička dešavanja u Srbiji označeni su parlamentarni izbori, protesti koji su nakon njih usledili i odgovor na pandemiju, za koji je ocenjen da je netransparentan i da su prikrivani podaci o smrtnim slučajevima.

U izveštaju se navodi i da je na zapadnom Balkanu tokom 2020. zabeleženo nazadovanje, ali i napredak pojedinih, poput Crne Gore gde je uzastopno šestogodišnje narušavanje političkih prava i građanskih sloboda prekinuto tranzicijom političke vlasti na opozicione snage i Severne Makedonije čije su se institucije u velikoj meri oporavile “od štete koju im je naneo odbegli bivši premijer Nikola Gruevski”.

Izveštajem je obuhvaćeno 195 svetskih država i 15 teritorija i u njemu su najbolje rangirane skandinavske yemlje / Finska, Norveška i Švedska koje imaju po 100 bodova, dok je najgore rangirana Severna Koreja sa tri boda.

Izveštaj je pokazao i da građani ukupno 73 svetske države žive u uslovima degradacije političkih i građanskih prava, dok je u 28 zemalja registrovan napredak u tim oblastima.

U slobodne zemlje svrstane su 54 zemlje u svetu u kojima živi ukupno 38 odsto svetske populacije, kao i da manje od 20 odsto građana sveta živi u uslovima potpune slobode – što je najlošiji učinak od 1995. godine.

Izvor