Nemački MSP: Suverenitet Evrope nezamisliv bez veza sa zapadnim Balkanom

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas zbog toga, kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva, razgovaraće tokom iduće dve nedelje sa albanskom ministarkom spoljnih poslova Oltom Džačkom, srpskim ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem i ministarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković.

hajko mas, ministar inostranih poslova nemacke jpg

Uz to, državni ministar Mihael Rot sastaće se u prvoj polovini ove godine s ministrom spoljnih poslova Crne Gore Đorđem Radulovićem u Berlinu.

“Pandemija je i dalje glavni izazov za sve zemlje u Evropi. Protiv pandemije se može boriti samo dugoročno bliskom razmenom, međusobnom podrškom i zajedničkim rešenjima. Na početku pandemije, 27 država članica Evropske unije sastavilo je paket u ukupnom iznosu od 3,3 milijarde evra za podršku zemljama zapadnog Balkana”, navodi nemački MSP.

Kako se navodi, u oktobru 2020. Evropska komisija je predstavila privredni i investicijski plan u iznosu do devet milijardi evra kako bi pomogla regionu da se izbori s ekonomskim posledicama pandemije, a uz to, dodatnih 70 miliona evra stavljeno je na raspolaganje za vakcine.

“Nemačka je takođe ozbiljna u pogledu perspektive ulaska u EU za sve zemlje ZB. Zbog toga je važno nastaviti intenzivan rad na tom putu utemeljen na reformama i podržavati ga. Od 2014. godine postoji važan komplementarni format za to u obliku Berlinskog procesa za približavanje ZB i EU”, navode iz ministarstva.

Ističu da to uključuje veoma konkretne, praktične korake poput uspostavljanja Regionalne kancelarije za saradnju mladih i stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta.

Savezna vlada ovog leta biće domaćin Berlinskog procesa i nada se da će biti moguće održati sastanak uključenih zemalja u Berlinu.

Paralelno s razgovorima ministra spoljnih poslova Hajka Masa i državnog ministra Mihaela Rota, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Miroslav Lajčak, putovaće u region početkom marta.

“Pre samo nekoliko dana, američki Stejt Department naglasio je američku podršku ovom dijalogu koji vodi EU, a čiji je cilj postizanje normalizacije, kao i sveobuhvatan sporazum zasnovan na uzajamnom priznavanju.

Navodi se i da Izbor Džozefa Bajdena za američkog predsednika pruža priliku za ponovno uspostavljanje odlučne, transatlantske predanosti pomirenju, demokratiji i privrednom razvoju na zapadnom Balkanu, kao i da u ovom kontekstu, nova američka administracija s pravom očekuje da Evropa i Nemačka preuzmu veću odgovornost u svom neposrednom susedstvu.

“Naše obećanje ostaje, da budućnost zemalja ZB leži u Evropskoj uniji. Nemačka će ostati bliski partner svim zemljama ZB, između ostalog u Berlinskom procesu. Ministar spoljnih poslova Mas i državni ministar Rot razgovoraće o tim i mnogim drugim važnim pitanjima u sledeće dve sedmice”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor