Lajčak: Dijalog se nastavlja, Kurti shvata značaj

PRIŠTINA –

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak završio je danas trodnevnu posetu Kosovu i istakao da EU i SAD očekuju skori nastavak dijaloga, kao i da mu je drago što je od lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija čuo da shvata značaj tih razgovora.

U saopštenju kancelarije EU u Prištini se navodi da je Lajčak detaljno izvestio Kurtija, koji je pobedio na nedavno održanim izborima, o napretku koji je postignut u razgovoru između Beograda i Prištine od jula 2020. godine.

miroslav, lajcak, predstavnik, eu

“Gospodin Kurti i ja smo imali iskren i konstruktivan razgovor. Shvatam da će Kurtiju biti potrebno vreme da se upozna sa dijalogom i sporazumima. Evropska unija i SAD očekuju da se uskoro nastavi proces o obuhvatnoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Drago mi je što sam čuo od Kurtija da shvata značaj tih razgovora”, poručio je Lajčak, a preneo Kosovo onlajn.

Lajčak se oglasio i na Tviteru posle njegove posete Prištini.

“Pre nego što sam napustio Prištinu, obavestio sam članice EU o mojoj poseti. Složili smo se da je dijalog od ključne važnosti za Kosovo i srpskih napora na evropskom putu, ali i šta EU očekuje u nastavku”, naveo je Lajčak na društvenoj mreži.

Predstavnik EU će posle Prištine danas posetiti Beograd a sutradan i Podgoricu u sklopu posete regionu.

Izvor