Kikindski preduzetnici u borbi za posao u vreme pandemije

Sunčica Vujadinov iz Kikinde pre nekoliko godina otvorila je radnju za proizvodnju testenine. Posao je krenuo veoma dobro, sve što se napravi, odmah je bilo i rasprodato, a potom su nastali problemi izazvani epidemijom korona virusa u našoj zemlji. Međutim, uprkos teškoj situaciji, godinu dana kasnije, proizvodnja ne jenjava, a potražnja je sve veća.

kikinda,preduzetnici, ki, 2,, testenina,, žena,, radnik,, fabrika,

”Bavim se takvom delatnošću da prosto moram da radim. Građani moraju da jedu, sve vreme sam radila, imam 60 godina i nisam imala zdravstvenih problema. Radnja je sve vreme bila otvorena. Ljudi moraju da jedu i da se snabdevaju namirnicama”, kaže Sunčica Vujadinov, preduzetnica iz Kikinde.

Oprema za proizvodnju je nabavljena i uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata. Repromaterijal nabavlja se po okolnim mestima. Mesečno je za dnevnu proizvodnju od 100 kilograma testenine, potrebno mesečno oko 6.000 jaja i oko dve tone brašna.

”Malo je teža nabavka brašna, jaja kao i drugog repromaterijala, ali je sve išlo prlično dobro i na vreme isporučivano”, dodaje ona.

Godinu dana posle proglašenja epidemije korona virusa, kikindski preduzetnici koji se bave proizvodnjom nisu ugasili mašine, osećaju slabiju potražnju, ali se nadaju da će i uz pomoć države uspeti da vrlo brzo stabilizuju finansijsku situaciju.

”Evo sada se priprema novi paket mera vredna dve milijarde evra i država pokušava da na neki način spase celu situaciju. Što se tiče zanatlija, oni funkcionišu i rade, nije kao što je bilo pre dve godine, prozvodnja ide, ali prodaja ne ide onako kako mi očekujemo”, ističe Dragoljub Repac, član Saveta preduzetnika Srbije.

Imajući u vidu ozbiljnost situacije izazvane epidemijom kovida 19 u našoj zemlji, preduzetnici su ponovo apelovali na građane da vode računa o zdravlju i poštuju mere Kriznog štaba kako bi se očuvala nacionalna ekonomija, pa samim tim i zadržala radna mesta.

Izvor