Kako da rizik kupovine stana svedete na minimum?

NOVI SAD –

U želji da dođu do krova nad glavom po nižoj ceni, kupci se nerеtko odlučuju za kupovinu stanova, čija izgradnja još nije počela. Takva kupovina nosi i veliki rizik, jer niko ne može da vam garantuje da ćete nekretninu koju ste isplatili, na kraju i dobiti u ugovorenom roku. Ipak, postoje načini kako da taj rizik svedete na minimum.

Pre zaključivanja ugovora, najvažnija stvar je provera podataka o investitoru, odnosno njegovom dosadašnjem poslovanju. Tek nakon toga sledi provera o posedovanju dokumentacije za objekat u kome želite da kupite stan.

stanovi, nekretnine, stambena, zgrada, imovina

Uvođenje objedinjene procedure za dobijanje građevinske dozvole umnogome je popravilo stanje u toj oblasti, ali još postoje propusti.

Iako ne postoji „zlatni ugovor“, koji vam može pružiti apsolutnu zaštitu, advokati upozoravaju i na pojavu tzv. nadripisarstva, odnosno osoba koje se predstavljaju kao pravnici prilikom sačinjavanja ugovora o kupoprodaji, čime se kupci dovode u zabludu.

Osim detaljnog opisa nekretnine koja se kupuje, cene i rokova za izgradnju i useljenje, savet je da se u ugovor dodaju i ugovorne kazne za eventualno probijanje tih rokova.

Nažalost, svedoci smo da mnogi kupci stanova u izgradnji na kraju pravdu, iz ovih ili oni razloga, moraju da potraže na sudu, a budući da procesi znaju da traju i 15 godina, postavlja se pitanje da li je ulazak u takav poslovni rizik opravdan.

Izvor