Guvernerka Roud Ajlenda nova sekretarka za trgovinu SAD

Rajmondo, demokratkinja koju je odabrao predsednik Džo Bajden, nadgledaće Sekretarijat za trgovinu i njegove biroe, koji imaju oko 46.000 zaposlenih.

djina rajmondo, rejmondo, sad, trgovina,

Odeljenje uključuje Nacionalnu administraciju za telekomunikacije i informacije, Popis SAD-a, Nacionalnu upravu za okeane i atmosferu, Nacionalnu meteorološku službu i Službu za inostranu trgovinu, pomaže u pregovaranju o trgovinskim sporazumima i sprovodi zakone o trgovini i nacionalnoj bezbednosti, prenosi Glas Amerike.

Na saslušanju za potvrđivanje izbora, Rajmondo se obavezala da će zaštititi američke telekomunikacione mreže od kineskih kompanija.

Ali ona je u utorak odbila da se obaveže da će telekomunikacionu kompaniju Hjuavei tehnolodžiz držati na američkoj ekonomskoj crnoj listi.

Odeljenje za trgovinu pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom ciljalo je Kinu na mnogo frontova, dodajući desetine kineskih kompanija na trgovinsku crnu listu, uključujući i Hjuavei, vrhunskog proizvođača čipova u zemlji SMIC, Hikvižn i proizvođača dronova SZ Dji Technology.

U pisanim odgovorima poslanicima, Rajmondo je rekla da “nema razloga da veruje” da navedene kineske kompanije ne bi trebalo da budu na crnoj listi trgovine.

“Ne bismo smeli da imamo iluzije o kineskim ciljevima, za koje verujem da su da potkopaju dugotrajnu američku tehnološku prednost i da istisnu Ameriku kao globalnog lidera u vrhunskom istraživanju i razvoju i industriji budućnosti”, rekla je ona.

Rajmondo nasleđuje neuspešni napor Trampove administracije da zabrani američkim onlajn prodavnicama aplikacija koje vode Epl i Guglov Alfabet da na svojim servisima korisnicima nude za preuzimanje aplikaciju TikTok ili ViČet, koje su u kineskom vlasništvu.

Sekretarijat za pravosuđe prošlog meseca stavilo je na čekanje žalbe na presude koje blokiraju te napore, dok ih ne preispita Bajdenova administracija.

Izvor