Frankofonska zbivanja u Novom Sadu (AUDIO)

Program „Inspirisani Francuskom“ traje do kraja marta i obuhvata raznolike sadržaje koji ukazuju na značaj višedecenijske veze srpske i francuske kulture i umetnosti.

sans, titre12

Za Radio Novi Sad je govorila predstavljajući taj program, upravnica Galerije Tijana Palkovljević Bugarski.

“Pre svega da kažem o onom što je namenjeno publici, predstoje nam dva predavanja naših kustosa, jedan o Tuluzu Lotreku, poznatom francuskom vizuelnom umetniku, koje će isticati njegov uticaj na druge umetnike. Ono će biti održano narednog petka, 5.marta” rekla je Bugarska. 

Narednog petka, 12. marta, desiće se promocija knjige profesora Dr Dijane Metlić “Knjiga o Olgi i Marku” koja je nastala na osnovu dokumentacije o Olgi Kešeljević Barbeze, o tome kako su oni kao par doprineli uspostavljanju srpsko francuskih veza.

Ona je nastala u okviru edicije „Umetnost i istorija“ Galerije Matice srpske kao naučna studija posvećena produbljenom istraživanju kulturnih spona između Francuske i Srbije s ciljem ukazivanja na do sada nedovoljno poznate ličnosti nacionalne istorije umetnosti, o kojima se nije pisalo i koje bi, s vremenom, u potpunosti pale u zaborav.

Analizirajući živote Olge Kešeljević i Marka Barbezaa, njihovu delatnost, umetničku kolekciju, knjige koje su izdavali, pisma i fotografije, autorka dr Dijana Metlić je objedinila ličnu istoriju i umetnost, pojedinca i evropske umetničke tokove.

Kroz razgovor biće ukazano na značaj studije u produbljivanju znanja o privatnim i kulturnim francusko-srpskim odnosima tokom XX veka.

“Imaćemo i jedan koncert francuske muzike tj. na izvođenje duvačkih instrumenata i predavanje o Savi Šumanoviću naše koleginice Stanislave Jovandović Minić” I konačno, nastavljamo prezentovanje programa koji smo odpočeli u septembru protekle godine koji se zove “Moj grad” dodala je sagovornica.

Nedavno je izašla i knjiga na francuskom jeziku o istoriji i znamenitostima Novog Sada, tako da će deca koja uče taj jezik moći da prođu i nauče o istoriji Novog Sada sada i na francuskom jeziku.

Sve detalje možete poslušati u našem radijskom prilogu koji sledi.

Izvor