Evropa: Austrija daleko od mogućnosti izbora vakcine; U Ukrajini rekordan broj hospitalizovanih za dan

Međutim, Ministarstvo zdravlja poručuje da nema mogućnosti izbora i da građani treba, nezavisno od raspoloživog seruma, iskoriste mogućnost da se prijave za vakcinaciju, jer su sve odobrene vakcine delotvorne.

koronavirus, covid, 19, austrija

“I pored skepsei prema vakcini još dugo neće biti moguć izbor vakcine”, poručeno je iz Ministarstva agenciji APA.

Prema aktuelnoj situaciji, izbor vakcine neće biti moguć još mnogo meseci, jer i dalje vlada nestašica cepiva.

Ko ne želi da se vakciniše AstraZenekom to, kako ističe Ministarstvo, ne mora činiti, može se prijaviti za drugi termin, ali mu tada nije garantovano kada će dobiti vakcinu.

U Ukrajini rekordan broj hospitalizovanih za dan

Samo tokom prethodnog dana hospitalizovano je 3.468 ljudi, najviše od početka pandemije pre godinu dana, naveo je ministar zdravlja Maksim Stepanov na Fejsbuku.

U poslednja 24 sata registrovano je 7.235 novih slučajeva, a preminulo je 185 osoba, prenosi Rojters.

Od početka pandemije u Ukrajini je zaraženo više od 1,3 mliona ljudi, a umrlo preko 26.000.

Stepanov je za ukrajinsku 24 TV rekao sinoć da će se isporuke kineske vakcine Sinovak verovatno odložiti.

Ukrajina je počela vakcinaciju pošto je dobila prvi kontingent vakcina AstraZeneka, a najpre su vakcinisani zdravstveni radnici i vojska.

Holandija: Eksplozija ispred Kovid centra za testiranje

 Holandska policija potvrdila je da je jutros na jednom mestu za testiranje na Kovid 19, severno od Amsterdama, namerno izazvana eksplozija pre nego što je ono započelo sa radom.

Policija je saopštila da se eksplozija dogodila rano jutros u gradu Bovenkarspel, u provinciji Severna Holandija i da srećom niko nije povređen, a da je pričinjena manja materijlna šteta, prenosi Rojters.

Portparol policije Meno Hartenberg za agenciju je potvrdio da je istraga u toku i da je reč o namerno izazvanoj eksploziji na ulici ispred test centra Kovid-19 u ovom gradu, a da je napad verovatno izvršen cevnom bombom.

Češka:Aktivnih 154.580 slučajeva Kovid-19, 8.162 u bolnici

 Broj obolelih od Kovid-19 je u porastu u Češkoj i danas je broj aktivnih slučajeva dostigao 154.580, u zemlji od 10 miliona ljudi, prenosi Gardijan.

List navodi da su zdravstvene vlasti na svom sajtu zvanično potvrdile rekordan broj hospitalizacija u Češkoj zbog ove bolesti i da trenutno iznosi 8.162.

Češka je registrovala i veoma veliki broj smrtnih slučajeva od Kovid-19, koji sa najnovijim podacima iznosi 20.941.

Nemačka:Danas plan o postepenom popuštanju mera

 Nemačka kancelarka Angela Merkel i regionalni lideri blizu su dogovora o postepenom popuštanju ograničenja zbog korona virusa, prenosi Rojters uoči današnjeg samita kancelarke i premijera pokrajina na kome će se razmtrati epidemiološka situcija u zemlji.

Prema novom planu vlade od 8. marta moći će da se okupljaju najviše pet osoba iz dva domaćinstva, izuzev dece mlađe od 14 godina, a cvećare i knjižare, baštenski centri, kao i uslužni saloni za negu takođe će moći ponovo da se otvore od tog datuma, prenosi Rojters.

Broj slučajeva Kovid 19 porastao je danas u Nemačkoj za 9.019, dok je prijavljeno i 418 preminulih od posledica bolesti, ali je broj oboljevanja na 100.000 ljudi u poslednjih sedam dana blago opao, na 64 sa 65,8 koliko je iznosio u utorak.

Rojters navodi da se prama planu u koji je imao uvid predviđaju stroge mere ponovo ako broj slučajeva pređe 100 na 100.000.

Italihja: Nove anti-kovid mere stupaju na snagu 6.marta

 Italijanski premijer Mario Dragi poptisao je novi dekret o anti-kovid merama koji stupa na snagu 6. marta i trajaće sve do posle katoličkog Uskrsa, početkom aprila piše agencija Ansa.

neapel, nápoly, maska, dezinfekcija, koronavirus, kovid, italija, vojska

U odnosu na prethodnu, najvažnija promena u novoj odluci je da će u svim regijama, gde se registruje veliki porast širenja virusa, precizno 250 zaraženih na 100.000 stanovnika, sve škole biti zatvorene i prelazi se na nastavu onlajn.

Ministar za zdravstvo Roberto Speranca je objasnio da je odluka donesena nakon što je utvrđeno da je engleski soj virusa prisutan u više od 50 odsto otkrivenih slučajeva zaraze, a taj soj se veoma brzo širi i inficira i mlade osobe od 10 do 19 godina.

Vlada premijera Dragija zadržava podelu, dok traje pandemija, zemlje na tri zone: crvenu gde je zaraza najviše raširena, narandžastu gde se virus širi slabije i žutu zonu gđe je nizak nivo širenja infekcije.

Prema novoj uredbi u crvenim zonama prestaju sa radom frizeri, gimnastičke sale, pozorišta, restorani i barovio se zatvaraju u 18, a hranu mogu dostavljati do 22.

Ostaje na snazi zabrana saobraćaja među regijama kao i policijski sat od 22 do pet sati narednog dana.

Novim dekretom predviđa se pomoć od 200 miliona evra, za one čije će aktivnosti najviše trpiti anti-kovid merama.

Izvor