“Uhvati film” – da prikaže pun potencijal osoba sa invaliditetom (AUDIO)

Stručni žiri odabraće najkvalitetnije filmove koji govore o toj temi na različite načine, od onih koji skreću pažnju na sistemske prepreke, nasilja nad ženama sa invaliditetom i seksualnost osoba sa invaliditetom, do onih koji se na duhovit način bave temom različitosti.

uhvati, film3

“Način na koji filmovi prikazuju invaliditet je važniji od tehničkih kvaliteta radova koji stignu na konkurs. Kako za Radio Novi Sad” kaže potparolka festivala Uhvati film Marija Ramić. Važno je da osobe sa invaliditetom nisu prikazane na stereotipan način, kao da su jadne ili bespomoćne, već da filmovi pokazuju njihov pun potencijal”.

Naša sagovornica dodaje da posetioci festivala ističu da su im filmovi jedinstvena prilika da saznaju više o životu osoba sa invaliditetom, jer se o tome u medijima i školama ne govori dovoljno. Organizatori festivala su zbog toga pre nekoliko godina pokrenuli niz radionica “Uhvati film, pusti predrasude”, koje su realizovane u novosadskim srednjim školama i na fakultetima.

Konkurs za festival Uhvati film otvoren je do prvog maja, a ukoliko su osobe sa invaliditetom autori filma, tema je slobodna. Odabrani filmovi će nakon novosadskog festivala biti prikazani i na Uhvati film festivalima u Kotoru, Rijeci i Banjaluci.

Sve informacije o konkursu mogu se pronaći na intertnet stranici sr.uhvatifilm.org i na društvenim mrežama festivala.

Izvor