Ponovo neredi u Mjanmaru, ranjena četiri demonstranta

Razgovori će biti održani putem video linka, prvi put otkako je vojska svrgnula izabranu vladu premijerke Aung San Su Ći pre mesec dana, što je izazvalo masovne ulične proteste širom Mjanmara.

mjanmar

Učesnici protesta, od kojih su mnogi nosili kacige i improvizovane štitove, okupili su se iza barikada u različitim delovima Jangona, uzvikujući slogane protiv vladavine vojne hunte.

“Ako nas pritisnu, biće haosa. Ako nas napadnu, uzvratićemo”, uzvikivali su demonstranti pre nego što je policija ispalila šok bombe za razbijanje demonstracija u četiri različita dela grada.

U Jangonu nije bilo izveštaja o povređenima, ali četiri osobe su ranjene u severozapadnom gradu Kale, gde je policija ispalila bojevu municiju da rastera demonstrante, koji su prethodno bacali predmete na policiju.

“Policajci su se ponašali kao da su u ratnoj zoni. Vrlo sam besan i tužan u isto vreme”, rekao je učitelj koji je bio na protestima.

On je dodao da su četiri osobe ranjene bojevom municijom, a nekoliko ljudi je pogođeno gumenim mecima.

Bolnice i policija u toj oblasti nisu bili dostupni za komentar, a portparol vojske nije odgovorio na telefonske pozive.

Najmanje 21 demonstrant je ubijen od početka protesta.

Ministar spoljnih poslova Singapura Vivijan Balakrišnan rekao je da će šefovi diplomatija okupljeni u Asocijaciji nacija jugoistočne Azije (ASEAN) preneti predstavnicima vojske u Mjanmaru da su zgroženi nasiljem u toj zemlji.

Balakrišnan je u intervjuu u ponedeljak istakao da će ASEAN ohrabriti dijalog između Su Ći i vojne hunte.

U Mjanmaru je narod na ulicama već mesec dana, od kako je vojska izvršila državni udar i pritvorila izabranu predsednicu vlade Aung San Su Ći i brojne druge političare, njene stranačke kolege, zbog navodne prevare na izborima u novembru.

Izvor