Pogoršanje epidemijske slike na severu Banata

Iako je blizu 15.000 građana Kikinde i okolnih mesta vakcinisano, a skoro 6.000 i revakcinisano, mesta za opuštanje očigledno nema. Naime, trenutno je 386 aktivnih slujčajeva covid-a 19, što je za nekoliko dasna porast od preko 60 novoobolelih. Prvi signal pogoršanja epidemiloške situacije je i povećnje broj prvih pregleda u kovid ambulanti kikindskog Doma zdravlja.

kikinda,, korona,, gradjani

“U poslednjih pet dana značajno je povećan broj pregleda. Bude i do 60 pregleda na dan, a to su prvi pregledi. Od ukupnog broja pregledanih, trećina je pozitivna”, kaže dr Marija Božić, Dom zdravlja Kikinda.

Za razliku od ranijih talasa epidemije, najveći broj pacijenata je mlađe i srednje dobi.

“U ranijem periodu i na početku procesa vakcinacije to su bili uglavnom stariji od 65 godina. Međutim, sada imamo više mladih, odnosno pacijenata od 30 do 40 godina,” dodaje Božić.

Sudeći prema rezultatima kontrola nadležnih inspekcijskih službi, na teritoriji Severnobanatskog okruga poštovane su mere koje su proteklog vikenda bile na snazi.

“Mi smo tokom proteklog vikenda uradilio 286 inspekcijskih pregleda. Nisu ustanovljene bilo kakve grešđke u radu, niti je bilo kršenja propisanog radnog vremen, odnosno niko nije radiko posle 14 časova,“ kaže Milivoj Linjački, načelnik Severnobanatskog okruga.

Nadležne inspekcijske službe i dalje rade svoj posao, a o eventualnim novim merama Republički krizni štab će se tek izjasniti. Ipak, podsećaju nadležni, epidemiološka situacija zavisi i od nas samih:

“Iskoristio bih priliku da skrenem pažnju svim građanima da i dalje moraju poštovati mere, da i dalje čuvaju sebe i svoje bližnje, čak iako su vakcinisani, revakcinisani, jer to ništa ne znači ukolkiko i dalje ne vodimo računa. Na taj način u narednom periodu možemo videti benefite svih mera u borbi protiv ove pošasti protiv koje se borimo, evo, godinu dana,“ dodaje Linjački.

I u ostalim opštinama Severnobanatskog okruga rast broj poizitivnih, pa je u opštini Ada aktuelan 71 slučaj kovid-a 19, u Novom Kneževcu 84, a na teritoriji optine Senta trenutno je 95 aktivnih slučajva korone.

Izvor