Nigerija: Oslobođeno svih 279 otetih devojčica

ABUDŽA –

Naoružani napadači oslobodili su svih 279 devojčica, koje su kidnapovali u internatu u Zamfari, izjavio je danas guverner te savezne države na severozapadu Nigerije Belo Matavale.

Ranije je objavljeno da je 317 učenica oteto u petak iz škole u gradu Džangebe, ali je portparol Zamfare Sulajman Tanau Anka rekao za Rojters da su neke od nestalih devojčica pobegle i sakrile se u žbunju u vreme napada, dok je 279 kidnapovano.

Sada su sve oslobođene, naglasio je guverner Matavale. Novinari Rojtersa videli su više desetina devojčica u Gusau, prestonici Zamafare, kako sede u sali u zgradi državne vlade.

boko haram oruzje jpg

Stiglo je i nekoliko roditelja, a jedan otac rasplakao se od sreće nakon što je video kćerku.

Delovalo je da većina devojčica nije povređena, ali je barem njih desetak poslato u bolnicu na lečenje.

Devojčice su mahom bile bose, a nekoliko njih imalo je povređena stopala.

Portparol Zamfara rekao je prošle nedelje da su na severozapadu Nigerije oteti učenici nakon što su naoružani razbojnici upali tokom noći u školski internat, što je druga takva otmica za nešto više od nedelju dana.

Nigerija se bori sa islamističkim pobunjenicima grupe Boko Haram koji terorišu oblasti na severoistoku zemlje, kao i sa nasiljem drugih naoružanih grupa u lokalnim zajednicama koje pljačkaju i otimaju, a predsednik Muhamadu Buhari smenio je vojni vrh u januaru zbog pogoršanja bezbednosne situacije u zemlji.

Izvor