Neplaćeni poslovi u domaćinstvu čine preko 20 odsto BDP-a Srbije (AUDIO)

BEOGRAD –

“Neplaćeni poslovi u domaćinstvu, koje uglavnom obavljaju žene, vrede 9,2 milijardi evra i čine 21,5 odsto BDP-a Srbije. Ravnopravna preraspodela posla i podrška insitucija kroz usluge u ovome dovešće ne samo do osnaživanja žena već i do opšteg ekonomskog razvoja” rekla je zamenica ambasadorke VB u Beogradu Rebeka Fabrici.

...

Iz Vlade poručuju da rezultati sprovedenog istraživanja Koordinacionog tela za ravnopravnost polova treba da podstaknu utvrđivanje zakonskih propisa koji će obezbediti rodnu ravnopravnost.

ravnopravnost polovi muskarci zene ljudi saradnja zajednica zajednistvo

“Cilj projekta “Rodno odgovorno upravljanje – preraspodela neplaćenog rada” je kako poboljšati kvalitet života žena, pre svega, i kako uraditi tu preraspodelu neplaćenog rada, imajući u vidu da 90 odsto žena koje traže skraćenje radnog vremena to čini zbog brige o porodici a samo oko 4 odsto muškaraca to čini u istom smislu” izjavila je predsednica Koordinacionog tela Zorana Mihajlović.

Ovo istraživanje, kaže sagovornica, treba da pomogne da se donesu određe odluke, i to je jedan od načina da se borimo protiv stereotipa, da animiramo očeve i pokušamo da napravimo drugačiji balans tog neplaćenog rada. Ovo je i ekonomsko istraživanje koje nam pokazuje koliko vredi taj rad.

“Došlo je vreme da se sav onaj “podrazumevani” a vekovima neplaćeni rad žena naplati, da se vidi koliko svaka žena doprinosi razvoju svog BDP-u tj. društvu i koliko vredi tj. košta ono što je briga o kući i drugima a uglavnom bez ikakvog novca pada na ženska pleća” rekla je ministarka za rodnu ravnopravnost Gordana Čomić.

Srbija je druga zemlja u svetu koja je sprovela analizu neplaćenih poslova u domaćinstvu. Utvrđeno je žene 20 odsto svog vremena posvećuju kućnim poslovima.

Izvor