Međugodišnja inflacija u evrozoni 0,9 odsto u februaru

BRISEL –

Međugodišnja inflacija u evrozoni u februaru 2021. ostala je stabilna na 0,9 procenata, koliko je iznosila i u januaru, prema današnjoj fleš proceni statističkog zavoda Evropske unije, Evrostata.

Posmatrano po glavnim komponentama inflacije, cene hrane, alkohola i duvana u monetarnom bloku bile su u februaru veće na godišnjem nivou za 1,4 procenta u odnosu na međugodšnji rast od 1,5 posto u januaru, prema prethodnim podacima objavljenim na veb sajtu Evrostata.

ekonomija, stednja, budzet, mere, analiza, kredit, porez, troskovi, recesija, bankrot, novac, kriza, dug, dugovanje, finansije, novcanik, inflacija, oporezivanje, pixabay

Slede usluge, koje su prošlog meseca bile skuplje za 1,2 procenta nego u februaru 2020. godine (1,4 odsto u januaru ), zatim industrijska roba, bez energenata, sa stopom od 1,0 posto u poređenju sa 1,5 procenata januaru, te sektor energetike čije su cene u februaru bile niže za 1,7 posto međugodišnje (-4,2 odsto u januaru).

Od 19 zemalja članica evrozone, najveću godišnju stopu inflacije u februaru imala je Holandija, 1,9 procenata, prema fleš proceni Evrostata, dok je nadublju deflaciju od minus 1,9 posto zabeležila Grčka.

Izvor