Iako kožarski zanat izumire, porodica Valo u njemu vidi budućnost i dobru zaradu

NOVI SAD –

Da stari zanati imaju budućnost, pokazala je porodica Valo iz Petrovaradina, svojim unikatnim predmetima od kože. U njihovoj radionici kožne galanterije svakodnevno se rađaju novčanici, kaiševi, razne futrole, muške i ženske torbe.

Vladimir Valo 30 godina bavi se izradom unikatnih predmeta od kože. Оtаc mu je preneo ljubav prema tom starom zanatu. Prethodne godine otvorili su radionicu i počeli sa radom. Kako kaže Vladimir, koža je izuzetno zahtevna za rad i potrebno je mnogo strpljenja i znanja da bi se ručno napravio jedan kvalitetan proizvod.

koza, kozna, galanterija, kozna, torba, stari, zanati

“Sve zavisi od materijala od želje kupaca, da li tu ima nekih dodataka, da li tu treba još nešto da ubacimo. Uglavnom jednu tašnu možemo napraviti u toku dana. Ja ovaj posao zaista volim i da ga ne volim verovatno ga ne bih radio, to je posao koji se voli”, saopštio je Vladimir Valo, kožar.

koza, kozna, galanterija, kozna, torba, stari, zanati, 1

Iako je Vladimir glavni za izradu predmeta, u proces proizvodnje i prodaje uključena je cela porodica, pa mu tako pored oca, najveću pomoć pruža ćerka Marina, koja se bavi prodajom, marketingom i komunikacijom sa kupcima.

koza, kozna, galanterija, kozna, torba, stari, zanati, 2

“Mi smo zadovoljni kako posao ide, iako smo mladi preduzetnici jer smo otvoreni tek prošle godine, zadovoljni smo kako posao napreduje i čini nam se da će ići sve bolje. Što se tiče isplativosti svakako mislim da je najisplativije kada ste sami svoj šef tako da, ja sam zadovoljna za sada”, rekla je Marina Valo.

koza, kozna, galanterija, kozna, stari, zanati

Iako kožarski zanat izumire, porodica Valo u njemu vidi budućnost i dobru zaradu. Oni planiraju da prošire proizvodnju i plasman na strano tržište.

Izvor