Grubješić: Ne verujem da će na stolu biti ultimatum

Ona je na TV Pink, uoči posete Lajčaka Beogradu, rekla da na stolu ne može biti ni datum nastavka dijalaga jer to, dodaje, ne zavisi od Beograda, budući da kosovska vlada još nije formirana.

suzana, grubješić

Navela je da je osnovni cilj Lajčakove posete Prištini da opipa puls posle izbora na KiM i to da li će nova kosovska vlada biti zainteresovana da nastavi dijalog.

“Videćemo da li je izvesno da u drugoj polovini godine dođe do nastavka dijaloga”, kaže Grubješić.

Kaže da Lajčak nikad nije bio dobrodošao u Prištini, a da mu najviše zameraju mapu u njegovom kabinetu na kojoj je KiM sastavni deo Srbije.

“Vrlo su svi bili distancirani i nezadovoljni što dolazi, svi pominju Slovačku, zemlju iz koje dolazi, a koja je među pet država članica EU koje ne priznaju takozvano Kosovo”, kaže Grubješić.

Povodom sinoćnjeg sastanka Lajčaka sa predsednikom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem i ambasadorom SAD u Prištini Filipom Kosnetom, Grubješić je rekla je da je ambasador Kosnet rekao da SAD pružaju punu podršku EU i Lajačaku da se dijalog Beograda i Prištine nastavi.

Čini se, kaže Grubješić da Nemačka i Francuska kupuju vreme pošto je politika proširenja stavljena po strani i nikome se ne žuri da dijalog da rezultate, a da izgleda da su SAD spremne da se ubrza dijalog.

Ne zna, navodi, koliko će SAD biti spremne da prihvate tu kupovinu vremena u naredne dve godine i da ne dođe do sporazuma mada, kaže, još nismo čuli neki plan predsednika SAD Džozefa Bajdena za Zapadni Balkan.

“Kakav će stav nove garniture u Prištini biti o sprovođenju onoga na šta su se obavezali Briselskim sporazumom, to je opet test za EU da li može da natera Prištinu da ispuni ono na šta se obavezala”, navela je Grubješić.

Povodom današnjeg odlaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Sarajevo, gde će odneti vakcine protiv korona virusa, Grubješić kaže da je sjajno to što možemo da pomognemo i susedima i da je to prava regionalna politika.

Izvor