Festival u Sanremu počinje večeras, nema publike

Pet festivalskih večeri će biti emitovani u direktnom prenosu putem televizije RAI, a umesto publike u sali Ariston izvođači će biti pozdravljeni unapred snimljenim aplauzom.

U zvaničnoj konkurenciji takmičiće se 25 pevača, među njima gotovo polovina mladih i onih koji se po prvi put pojavljuju na jednom festivalu.

mikrofon, muzika, koncert

U prethodnim mesecima pripreme za Festival izazvale su različite polemike, kao naprimer kada je voditelj i umetnički direktor Amadeus tvrdio da će učiniti sve da ima publiku u sali, piše “Hafington Post”.

Tada su se pobunile razne kategorije umetnika koji već godinu dana ne mogu da rade svoj posao jer su koncertne i sale pozorišta zatvorene zbog anti-kovid mera.

Danas prvi dan festivala u Sanremo dolazi velika grupa pozorišnih pregalaca, glumaca, krojača, scenarista i drugih, koji su na biciklima krenuli pre pet dana iz Milana da bi danas u centru Sanrema, izrazili protest zbog svoga položaja.

Mnogi među njima su bez posla i zarade od početka pandemije kovida19.

U Sanremu protest najavljuju i vlasnici barova i restorana čiji je rad takođe ograničen zbog anti-kovid mera.

Grad Sanremo, domaćin istoimenog festivala nalazi se u regiji Ligurija.

Dan pre početka festivala mediji su izvestili o velikom porastu zaraženih od kovida19 u regiji.

Zbog toga je predsednik regije doneo uredbu o zatvaranju lokalnih škola, zabranu okupljanja, kretanja izvan opštine stanovanja, zabranu točenja alkohola, a sve to da bi se sprečilo dalje širenje zaraze.

Izvor