Dačić: Važan objektivan pristup EP posrednika

“Taj dijalog se vodi pod pokroviteljstvom Skupštine, a potpomognut od strane Evropskog parlamenta i zato je veoma važno da tu postoji objektivan pristup i da bilo koji predstavnik ili posrednik EP ne iskazuje svoju političku naklonost bilo kojoj političkoj opciji, kao što je bio slučaj u prethodnom periodu”, rekao je Dačić.

narodna, skupstina, republike, srbije, skupstina, srbije

On je istakao da je razgovor sa Dejvidom Mekalisterom bio prva aktivnost u drugoj fazi dijaloga, navodeći da je sada u toku pripremna faza, te da će svi poslanici biti obavešteni kada dijalog zvanično počinje sa strankama.

Dačić je tako odgovorio na pitanje šefa poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđa Miilćevića o njegovom sastanku sa predsednikom Spoljnopolitičkig komiteta Dejvidom Mekalisterom i postignutim dogovorom o međustranačkom dijalogu.

Poslanici su završili deo sednice na kojoj postavljaju pitanja, a prva sednica prolećnog zasedanja počela je intoniranjem himne.

I kada drugi ne mogu, skupština će raditi

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić odbio je danas predlog poslanika Jedinstvene Srbije Vojislava Vujića da se prekinu sednice parlamenta i zbog epidemioloških mera radi na drugačiji način, ocenivši da je taj predlog populistički.

Vujić je kazao da se prethodnih dana apeluje da se smanji broj kontakata zbog epidemije korona virusa, te da bi možda poslanici kojih ima 250 trebalo da budu primer.

“Molim vas da budemo primer i da pokažemo da ćemo prvi da se pridržavamo svih mera. To ne znači da mi izbegavamo rad i posao. Da li smatrate da je svrsishodno da i mi prekinemo zasedanje i da radimo drugačije”, pitao je Vujić.

“Ja ne znam zašto vi iz SPS-a aplaudirate?”, upitao je Dačić i istakao da Narodna skupština nije dobrovoljno vatrogasno ili pevačko društvo, već vrhovno zakonodavno i predstavničko telo u Srbiji.

“Pa je’l vi mislite da mi sad ne treba da radimo kada je to neophodno? Apsolutno odbijam vaš predlog, bez obzira što smo iz iste koalicije, smatram da je predlog apsolutno neodgovoran i populistički. I to kažem svim poslanicima”, rekao je Dačić.

On je poručio da su poslanici tu da rade u interesu naroda i države.

“Ja ću zakazivati sednice sve dok za to postoje uslovi, čak i kada svi ostali ne mogu, mi moramo, zato što smo mi od naroda izabrani za to”, rekao je Dačić.

Udovičić: Modernizacija infrastrukture u kulturi

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je danas, obrazlažući Predlog zakona o potvrđivanju okvirnog sporazuma o zajmu između Srbije i Banke za razvoj Saveta Evrope, a u vezi sa projektom “Infrastruktura u kulturi”, da je reč o zajmu u iznosu od 20 miliona evra, navodeći da će ta sredstva biti iskorišćena za modernizaciju infrastrukture u kulturi.

skupstina, srbije

Udovičić je u Skupštini Srbije rekao da će se tim sredstvima renovirati, obnoviti i proširiti ustanove kulture, uključujući muzeje, pozorišta, kulturne centre i slične institucije.

Prema njegovim rečima, sprovođenjem tog projekta će, između ostalog, biti poboljšan pristup zgradama i unapređena njihova energetska efikasnost, a biće očuvana i njihova arhitektonska i istorijska vrednost.

On je dodao da projekat podrazumeva radove na obnovi i održavanju enterijera Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i obnovu njegove istočne fasade koja gleda na Francusku ulicu i radove u vezi sa čenom izvođačkih umetnosti.

Takođe, projektom su obuhvaćeni i Muzej Jugoslavije u Beogradu, Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, višefunkcionalni kulturni centar u Pirotu, izgradnja Galerije umetnosti na Kosančićevom vencu u Beogradu, obnova i pretvaranje stare železničke stanice u muzej, obnova ranije ložionice stare železničke stanice u Beogradu i digitalizacija 11 centara kulture u celoj Srbiji.

Takođe, biće obnovljena zgrada Narodnog pozorišta u Nišu, gde će biti izgrađena i “Mala scena“.

Udovicć je rekao da će kroz poboljšanje energetske efikasnosti zgrada i primene savremenih praksi građenja, ustanovama i korisnicama biti omogućeno da izlažu svoje kolekcije i da se kvalifikuju za međunarodne izložbe koje zahtevaju striktnu kontrolu temperature, vlažnosti i obezbeđenja.

Ministar je objasnio da su ukupni troškovi projekta 30 miliona evra, te da će 10 miliona evra država finansirati iz republičkog budžeta, drugih zajmova i donacija.

“Vlada Srbije je posvećena razvoju kulture i očuvanju našeg kulturnog nasleđa o čemu svakako svedoči i predstojeća modernizacija brojnih ustanova kulture širom Srbije”, zaključio je Udovičić.

Izvor