Boginja plodnosti na svetskoj mapi arheologije

Možda Vitkovo do sada nije bilo dovoljno dobro poznato i prisutno u javnosti, ali sigurno je da će skulptura, boginja plodnosti, dodatno ucrtati Aleksandrovac i Župu na svetskoj mapi dragocenih arheoloških nalazišta, imajući u vidu da značaj figure stare šest i po hiljada godina nadaleko prevazilazi granice lokalne sredine i države, rekla je Gojković.

arheologija iskopavanja jpg

“To neprocenjivo kulturno blago doprineće boljoj vidljivosti i prepoznavanju Aleksandrovca kao važnog arheološkog lokaliteta, kao što su to činile figure koje su pronađene pre pola veka: Miladija, Ružica, Grozdana i Madam de Venčac”, naglasila je ona.

Gojković je podsetila da je Ministarstvo kulture i informisanja prepoznalo zalaganja i potencijal ovog lokaliteta i dodala da su dobijanjem statusa ustanove zaštite kulturnog nasleđa i radom na otvaranju nove stalne postavke, stvoreni ključni preduslovi da se Zavičajni muzej Župe na sveobuhvatniji način brine i dodatno angažuje na istraživanju bogatog kulturnog nasleđa Župskog kraja.

U saopštenju se navodi da je Gojković ocenila da je neophodno povezati kulturu sa obrazovanjem i turizmom kako bi sa formirao jedan trougao koji je potreban Srbiji.

“Odgovornim odnosom zajednice prema vlastitoj baštini, a posebno aktivnostima muzeja i drugih ustanova zaštite, izgrađuju se institucije koje imaju kontinuitet i koje zaslužuju poverenje iste te zajednice da će na doličan način obavljati posao čuvara kulturnog i nacionalnog identiteta, na dobrobit naroda, države i društva, ali i čitavog čovečanstva”, zaključila je Gojković.

Gojković je obišla je i početak radova na rekonstrukciji Zavičajnog muzeja Župe, koji se sprovode iz sredstava Ministarstva kulture i informisanja.

Izvor