UN: Ruski zvaničnici verovatno umešani u trovanje Navaljnog; Sankcije SAD Rusima

aleksej, navaljni, sud

“S obzirom na neadekvatan odgovor domaćih vlasti, upotrebu zabranjenog hemijskog oružja i očigledan obrazac pokušaja ciljanih ubistava, smatramo da bi hitno trebalo sprovesti međunarodnu istragu kako bi se utvrdile činjenice i razjasnile sve okolnosti u vezi sa trovanjem Navaljnog”, naveli su u zajedničkoj izjavi stručnjaci UN Agnes Kalamard i Irene Kan, prenosi Rojters.

Sankcije SAD Rusima povezanim sa trovanjem Navaljnog

Očekuje se da će SAD još ove nedelje uvesti sankcije Rusima koji su povezani sa trovanjem opozicionara Alekseja Navaljnog.

U izveštaju Rojtersa se navodi da su tri izvora danas potvrdila ovu informaciju, ali su odbili da identifikuju o kojim je državljanima Rusije reč.

Stejt department nije kometarisao najavu uvođenja sankcija, a jedan visoki ekspert UN za ljudska prava ocenio je danas da je bivši predsednik SAD Donald Tramp odgovoran jer nije učinio ništa da kazni Ruse koji su odgovorni za pokušaj likvidacije Alekseja Navaljnog.

Predsednik SAD Džozef Bajden ocenio je prošlog meseca da je hapšenje Navaljnog nakon povratka sa lečenja u Nemačkoj “politički motivisano” i zatražio je da on bude pušten na slobodu.

Bajden se takođe založio za oštriji odnos prema Rusiji i najavio da Vašington više neće “okretati glavu” pred agresivnim akcijama Kremlja.

Izvor