Tedros: Porast u broju obolelih prvi put posle sedam nedelja; Virus ostaje i posle 2021.

Tedros je takav porast nazvao “razočaravajućim, ali ne i iznenađujućim” i pozvao zemlje da ne ublažzavaju mere za borbu protiv širenja infekcije, prenosi Rojters.

tedros,, vakcina,, szo

U svetu je do sada registrovano skoro 15 miliona slučajeva korona virusa, pokazuju podaci sajta ”Worldometers”.

Kako se precizira na sajtu, do sada je od posledica pandemije obolelo 114.816.302 ljudi, više od 2,5 miliona je preminulo, a više od 90,4 miliona se oporavilo od korona virusa.

SZO: Virus ostaje i posle 2021.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ocenila je danas da su nerealna mišljenja kako će se čovečanstvo osloboditi kovida-19 do kraja godine, javlja AFP.

“Bilo bi prerano i, mislim, nerealno tvrditi da ćemo virus pobediti do kraja godine”, rekao je novinarima direktor SZO za vanredne operacije Majkl Rajan.

Budemo li pametni, ocenio je Rajan,, možemo smanjiti broj hospitalizacija, umrlih i tragedija koje prate pandemiju”.

Francuska agencija ukazuje da pandemija i dalje hara i da ove sedmice, nakon sedam uzastopnih nedelja pada, broj zaraženih ponovo raste.

Rajan je istakao da se Svetska zdravstvena organizacija fokusirala na zadatak da prenos virusa zadrži na niskom niovou, pomogne u prevenciji pojave novih sojeva i smanji broj zaraženih.

Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejsus želi da vakcinacija medicinskog osoblja u svim zemljama sveta počne u prvih 100 dana ove godine, što znači da za to ostaje još 40 dana.

“Žalosno je da neke zemlje vakcinišu mlađe zdrave osobe koje su manje rizične, dok zdravstveni radnici i stariji u drugim državama nisu vakcinisani”, ocenio je čelnik SZO. 

Izvor