Subotički “Hajo” na sceni više od 32 godine

Vrsni muzičari i negovatelji bunjevačke narodne pesme okupili su se pre više od tri decenije. Veoma brzo su počeli nastupi, a ime “Hajo”, odabrano je sa namerom.

hajo, 2

“Bilo je naravno i u to vreme, kao i sada, popularno da male grupe tamburaša sviraju i prave neki svoj repertoar. Tako smo i mi došli na ideju, da i mi krenemo nekim svojim putem van velikog orkestra, i da vidimo da li mi to možemo raditi, da li se to nama sviđa”, priseća se Branko Kutuzov, basprim.

“Bilo nam je potrebno ime, i onda smo se nekako domišljali kako i što, i onda sam je predložio da bi to moglo biti “Hajo”, kao asocijacija na Tumbas Peru Haju, koji je naš čuveni tamburaš, našeg grada i našeg kraja”, dodaje Marinko Piuković, bas.

Česta su pratnja poznatim pevačima narodnih pesama, ali drže i samostalne koncerte i ulepšavaju javne i privatne skupove.

“Posle se desilo da su nas ljudi čuli, zapazili, počeli smo raditi, vežbati, i onda je to krenulo nekim svojim tokom. Dan po dan, pa onda još jedan dan, i da odgovorim na pitanje, sviraćemo dok budemo mogli, verovatno”, kaže Ivan Piuković, kontra.

Pored toga što su uspešni interpretatori, na repertoaru imaju i svojih pesama. Njih uglavnom potpisuje glavni vokal i harmonikaš Tomislav Vukov, a najpoznatija je svakako pesma “Evo opet šorom vranci jure”.

“To je definitvivno pesma koja nas je obeležila kao bend. To je pesma koju povezuju sa bendom. Ta pesma i sam taj spot koji je snimljen nekako i dan danas, kada se spomene ansambl “Hajo”, to je nešto što je prepoznatljivo”, objašnjava Vukov.

vukov

U ansamblu ih je šestero, pa zato ne treba zaboraviti i one koji su se kasnije priključili sastavu, a to su Davor Ševčić, koji svira čelo i basprim dva, Vlado Peić Tukuljac.

Izvor