Selaković: Intenzivirati ekonomske odnose Srbije i Alžira; Odnosi Srbije i Estonije dobri

Takođe, izrazio je spremnost da se tokom ove godine realizuje njegova poseta Alžiru.

nikola, selaković, ambasador, alžira

Šef srpske diplomatije poručio je da Srbija želi da intenzivira svoje ekonomske odnose sa Alžirom, te da bi u tom cilju veoma značajno bilo održavanje zasedanja Mešovite komisije za ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, kao važnog mehanizma dijaloga.

Ministar Selaković je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je u 2020. godini, bez obzira na tešku situaciju u svetu, vrednost srpskog izvoza u Alžir više nego udvostručena u odnosnu na prethodnu godinu.

Selaković je, takođe, istakao i značaj kontakata i dijaloga dveju privrednih komora.

Ministar je napomenuo da treba raditi na jačanju saradnje u oblasti kulture, izrazivši zadovoljstvo zbog toga što je povodom ovogodišnjeg obeležavanja Dana državnosti Srbije u Palati kulture, u okviru Ministarstva kulture Alžira, postavljena umetnička izložba pod nazivom „Srbija viđena očima alžirskih umetnika“, koju je otvorila ministarka kulture Malika Benduda, zajedno sa našim ambasadorom u Alžiru Aleksandrom Jankovićem.

Selaković je posebnu zahvalnost izrazio na čvrstoj poziciji Alžira u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, kao i na podršci koju pruža poziciji i stavovima Srbije u međunarodnim organizacijama, navodi se u saopštenju.

Odnosi Srbije i Estonije dobri i bez otvorenih pitanja

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorkom Republike Estonije Kristi Karelson koja Srbiju pokriva na nerezidencijalnoj osnovi iz Budimpešte.

nikola, selaković, ambasada, estonije

Ministar Selaković istakao je da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri i bez otvorenih pitanja, uz značajan potencijal za unapređenje.

Šef srpske diplomatije zahvalio je Estoniji na podršci Srbiji u procesu evropskih integracija i naglasio da reforme ostaju u fokusu Vlade Srbije, dodavši da značajan ostvareni napredak Srbije nije praćen odgovarajućom dinamikom pristupnih pregovora sa EU. Prema njegovim rečima, za našu zemlju ohrabruju poruke da Estonija podržava agendu proširenja EU.

Ministar Selaković ukazao je da Srbija želi da intenzivira sve oblike ekonomske saradnje sa Estonijom, što uključuje i povećanje trgovinske razmene. Istakao je da postoje mogućnosti za dalje unapređenje odnosa, izdvojivši IT sektor i digitalizaciju, gde, kako je naglasio, može mnogo da se nauči od Estonije kao zemlje lidera u toj oblasti.

Selaković je izrazio nadu da će se, zajedničkim angažmanom, intenzitet političkog dijaloga i razmena bilateralnih poseta povećati, a imajući u vidu dobre odnose naših zemalja, pozvao je estonske investitore da u narednom periodu pojačaju svoje prisustvo na tržištu Srbije, navodi se u saopštenju.

Izvor