Sajam potrošača 15. marta: Tema, zaštita u e-trgovini

Sajam potrošača biće organizovan od 12 do 14 časova na Sava promenadi kod ulaza u TC “Galerija”, u skladu sa svim epidemiološkim merama i preporukama Vlade Srbije, najavilo je ministarstvo.

drzava123, ministarstvo, trgovine, turizma, i, telekomunikacija, 800x450

Sajam će biti posvećen zaštiti potrošača u oblasti e-trgovine, a prisustvovaće predstavnici ministarstva, udruženja potrošača, trgovaca, trgovinskih lanaca i građani.

Cilj manifestacije je podizanje svesti potrošača o njihovim zakonskim pravima i zaštiti, ali i podsticanje građanskih aktivnosti u ovoj oblasti.

Ovogodišnji Svetski dan zaštite prava potrošača u Srbije je koncipiran tako da u velikoj meri prati zahteve i potrebe potrošača u elektronskoj trgovini, koja je u stalnom razvoju.

Pandemija virusa kovid 19 nesumnjivo je uticala na promenu navika potrošača, što je dovelo do porasta kupovine preko Interneta za vreme vanrednog stanja, navode iz ministarstva u saopštenju.

Kako je navedeno, mnogi kupci su prvi put koristili usluge elektronske trgovine, dok su drugi učvrstili ovaj model kupovine.

Osim bezbednosti, prednosti ovog načina trgovine su jednostavnost, širok asortiman roba i usluga, dostupnost 24/7, lakše pronalaženje proizvoda, ali i eliminacija transportnih troškova.

Vreme pandemije korona virusa beleži i određeni porast u naručivanju pojedinih kategorija proizvoda.

U vreme vanrednog stanja zabeležen je rast e-trgovine: hrana (200 odsto), odeća (100 odsto), tehnički uređaji i oprema (50 odsto), ali je istovremeno za oko 30 odsto porastao i broj prigovora potrošača na način ostvarivanja njihovih prava.

U cilju unapređenja potrošačkih prava u Srbiji, neophodno je informisati potrošače o njihovim pravima u onlajn prostoru, kao i o rokovima za postupanje, navedeno je u saopštenju.

Izvor