Osiguranje stambenih kredita i transparentnost postupka (AUDIO)

Gospodin Uzelac iz Udruženja banaka kaže da danas malo ko razume šta je kupio pri čemu im se nudi mogućnost da im se vrate pare za ono što su kupili te je ta mogućnost upravo i razlog zašto pojedini pokreću tužbe.

udruzenje, banaka, srbije, ubs

“Banka je, s jedne strane imala osnov da naplati svoju uslugu, tj. kupljen proizvod osiguranja, zbog čega je ona i mogla da ponudi povoljnije usluge građanima” rekao je Uzelac.

Problem je zbog načina na koji je to učinila, kaže, jer banka je korisnik osiguranja a ne klijent pa je ispalo da klijent plaća neke troškove koje banka ima pa je zbog toga nastao neporazum.

“Banke su zbog tržišne utakmice ogolile troškove kredita ne bi li prikazale kamatne stope na kredite što nižim na reklamnim bilbordima a u ugovorima se taj postupak nije prikazao ” izjavio je on.

Ovakve situacije se dešavaju jer, po mišljenju našeg sagovornika Uzelca, građani nisu dovoljno svesni da ulaskom u banku kupuju a ne dobijaju proizvod, ne čitaju ili ne razumeju dovoljno uslove dobijanja kredita. Banka takođe, zbog nebunjenja klijenata ništa ne menja u tom rogobatnom postupku, a svi se nadaju da će sve biti kako treba.

“Finansijsku odgovornost neće niko drugi preuzeti u naše ime, prema tome mi kao klijenti se moramo truditi da razumemo šta kupujemo” izjavljuje sagovornik.

Osiguranja su preuzela rizik od banaka koje su u tom slučaju mogle da drže kamate na nižem nivou.

Izvor