Mihajlović: Borimo se protiv ženomrzaca kakav je Vacić

“Nažalost, ništa neobično od strane jednog primitivca koji je osvedočeni ženomrzac. Ali, to ne znači da bi mi ostali trebalo da ćutimo i puštamo prostake da nas vređaju i ponižavaju. Ili bar da misle da mogu da nas uvrede”, rekla je Mihajlović.

mihajlovic,vlada

Smatra da, kada svi kao društvo budemo podigli glas protiv prostakluka, uvreda i jezika mržnje, onda takvi više neće dobijati prostora u javnosti.

Povodom snimka Vacića iz jednog svinjca koji se pojavio na društvenim mrežama, a u kojem pominje i ministarke, Mihajlović kaže da je neprihvatljivo da se ovakve pojave tolerišu u jednom društvu koje teži daljem prosperitetu i razvoju.

“U vremenu kada se borimo da se položaj žena u našem društvu poboljša, da edukujemo građane i građanke o rodnoj ravnopravnosti, potrebi da poštujemo jedni druge, svako, a posebno oni koji imaju prostor u medijima, snose odgovornost za svoje reči i postupke”, navodi Mihajlović.

Poručila je da se država jasno opredelila da želi da stvori jednake uslove za žene i muškarce, jer je to pitanje našeg napretka.

“Svako ko pokušava da na ovaj način ponizi žene zaslužuje osudu. Jer niko normalan ne želi da mu dete odrasta u društvu u kojem se neguje kultura prostakluka i nasilja i protiv toga ćemo se boriti”, zaključila je Mihajlović.

Poverenica osudila retoriku i ponašanje Miše Vacića

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije je osudila retoriku i ponašanje predsednika Srpske desnice Miše Vacića koji je prilikom obilaska poljoprivrednih gazdinstva u pirotskim selima vređao minstarke Dariju Kisić Tepavčević i Gordanu Čomić.

Poverenica je ocenila da je on to učinio na krajnje nedopustiv, diskriminatoran i omalovažavajući način navodeći da je Vacićem nastup i javno promovisanje takvog ponašanja putem društvenih mreža još jedna potvrda da su seksizam, mizoginija i vređanje žena na javnim funkcijama široko rasprostranjeni i da čine “deo patrijarhalnog obrasca koji često prelazi sve granice pristojnosti”.

“Učesnici javnog i političkog života moraju da budu dodatno odgovorni za svaku izgovorenu reč, zbog čega ovakav govor zavređuje svaku osudu”, poručila je Janković.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak, a mediji su to danas preneli, na kojem se vidi i čuje kako Miša Vacić u jednom svinjcu u selu u pirotskom kraju naziva svinje imenima poznatih žena iz javnog života, a što je i ranije činio.

Izvor