Evropa: Samo šest odsto Rusa imuno na kovid-19; Sardinija postaje prva bela zona u Italiji

Od početka epidemije u zemlji je obolelo oko 4,2 miliona ljudi, plus 20-30 odsto onih koji nisu imali simptome, pa im nije bila potrebna lekarska pomoć i nisu se testirali, a do sada je vakcinisano oko četiri miliona građana, rekao je Gorelov za nedeljno izdanje ‘Rosiskaje gazete’, prenosi agencija TASS.

moskva, rusija, kovid, korona

To znači, istakao je naučnik, da je sada osam-devet miliona ljudi zaštićeno od korona virusa, a u populaciji od 146 mliona stanovnika u zemlji to predstavlja 5,7 do šest odsto.

On je još jednom podsetio da će širenje zaraze biti obuzdano tek kada 60 do 70 odsto stanovništva bude imuno na virus.

Na istoku Austrije dominantan britanski soj

 Na istoku Austrije, u koji spada i Beč, britanski soj preuzeo je dominaciju u infekciji korona virusom.

Ministarstvo zdravlja tvrdi da je u celoj Austriji udeo britanskog soja dostigao 57 odsto, a na istoku je ta mutacija već u 80 odsto uzročnik oboljenja.

“Trend da na istoku Austrije postoji relativno veliko prisustvo britanskog soja, a na zapadu, pre svega u pokrajinama Forarlberg i Tirol manje, potvrdio se”, istakao je virolog Andreas Bergtaler iz naučnog centra za molekularnu medicinu Akademije nauka Austrije.

U pokrajini Burgenland aktuelno je udeo britanskog soja na 77 odsto, a u Beču je na 66 procenata. U Tirolu i Forarlbergu udeo britanskog soja je između 40 i 50 odsto.

Austrija je do nedelje vakcinisala 414.441 osobu sa najmanje jednom dozom vakcine protiv korona virusa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Prema Ministarstvu, već je 231.545 osoba u potpunosti imunizovano sa obe doze vakcine.

Time je 4,66 odsto stanovništva Austrije vakcinisano jednom dozom, a 2,6 odsto sa dve.

Ako se iz izuzme deo stanovništva koji ne može da primi vakcine, a to su deca i mladi ispod 16 godina, to bi bilo 5,34 odsto, odnosno 2,98 procenata stanovništva koje je vakcinisano, odnosno potpuno imunizovano.

Petak je bio rekordan po broju vakcinacija, jer je samo tog dana vakcinisano 38.784 osobe, a dan kasnije 25.067.

Kada je reč o starosnim grupama, do sada je 130.790 osoba iznad 75 godina vakcinisano, a u grupi od 65 do 74 godine vakcinisano je 23.017 osoba.

 Austrijski kancelar Sebastijan Kurc oštro je kritikovao Evropsku agenciju za lekove (EMA) tražeći brže izdavanje odobrenja za vakcine protiv korona virusa.

“Ne može biti da se u drugim zemljama vakcina odobrava brže nego što to čini EMA“, kazao je Kurc.

On je, kao povod za kritiku uzeo odobrenje vakcine kompanije “Džonson&Džonson“ u SAD.

“EMA je sada pozvana da vakcinu ‘Džonson&Džonson’ što brže i nebirokratski odobri uz pridržavanje svih naučnih standarda“, naglasio je Kurc u saopštenju.

Nemačka: Frizeri otvaraju salone

 Frizeri u celoj Nemačkoj će danas moći da otvore salone posle dvomesečne zabrane, što je još jedan oprezan korak ka otvaranju države koja želi da ublaži mere, ali je istovremeno zabrinuta zbog visokozaraznih sojeva virusa.

Pre toga, učenici osnovnih škola su se vratili u klupe pre nedelju dana, a kancelarka Angela Merkel i premijeri 16 pokrajina će se ponovo sastati u sredu kako bi odlučili u kojem će pravcu ići restriktivne mere, javio je AP.

Neke pokrajine su već dozvolile da se otvore radnje, kao što su cvećare i prodavnice kompjuterske opreme.

Većina prodavnica je zatvorena od 16. decembra, a restorani, kafići, sportski objekti i teretane su zatvoreni 2. novembra.

Sardinija postaje prva bela zona u Italiji

 Sardinija će postati prvi italijanski region klasifikovan kao bezbedna anti-kovid bela zona, što znači da će većina restriktivnih mera koje su uvedene u celoj zemlji biti ukinuta.

Guverner Sardinije Kristijan Solinas potpisao je danas odluku kojom se kafićima dozvoljava da rade do 21. čas, restorani će moći da prodaju jelo i piće do 23, kad počinje policijski čas.

U pojedinim regionima mere su, međutim, pojačane zbog porasta broja obolelih, pa su tako Bazilikata i Molize sada crvene zone, dok su Lombardije, Marče i Pijemont iz žute prešli u narandžastu zonu.

Izvor