Zlatni faksimil jevanđelja u Kikindi

Kikinđanima je tako do 26. februara omogućeno da vide najbolji – zlatni faksimil jevanđelja kako bi se upoznali sa činjenicama o njegovom nastanku.

bozansko, nadahnuce, , , miroslavljevo, jevandjelje, izlozba, kikinda

“Zlatni faksimil je rezultat viševekovnog truda monaha, vojnika, bankarskih službenika, naučnika i izdavača. Ovo je trenutno najbolji faksimil na svetu po pitanju štampe zlata, poveza i pratećih knjiga, ali i analize jedinstvenih ukrasa jevandelja”, kaže Veljko Topalović, priređivač zlatnog faksimila.

Na svečanom otvaranju izložbe prisutni su imali priliku da se na detaljan način upoznaju sa razvojnim putem velikog spomenika kulture, kao i sa samom simbolikom koja se nalazi u Miroslavljevom jevanđelju.

“Od 2005. godine ovo delo se nalazi na listi UNESKA što svakako treba da nam bude na ponos i našoj zemlji i naravno srpskom narodu. Ovo je nama na neki način zavet i obaveza da čuvamo ovo kao nešto vredno i kao tri osnovne stvari, a to su naša vera, naše pismo i naš jezik”, dodaje Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika Kikinde.

Posetiocima je omogućeno da prelistaju sve strane, da pogledaju dokumentarni film, a potom da se na panoima detaljnie upoznaju sa razvojnim puten nastanka jevanđelja.

“Zaista se nadam da ćemo u narednom periodu organizovati slične, odnosno veoma značajne izložbe, kako bi na najbolji način upriličili naše programe”, podseća Marko Markovljev, urednik programa Kulturnog centra Kikinda.

Originalno Miroslavljevo jevanđelje se danas nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu i dozvoljeno je da se pogleda deset dana godišnje samo jedna strana. Najvernija kopija, odnosno zlatni faksimil biće izložen u galeriji Kulturnog centra Kikinda do 26. februara i predstavlja priliku kakva se pruža možda jednom u životu.

Izvor