Sudbina dvorca “Fantast”

“Od početka marta, ugostiteljski deo velelepnog dvorca Fantast u Bečeju prestaje sa radom, MK grupa više nema interes da se bavi ovom delatnošću na toj lokaciji, tako da će svi posetioci u narednom periodu ostati uskraćeni za uživanje u ugostiteljskom delu ovog objekta”, rekao je prvi čovek Bečeja, Dragan Tošić.

fantast becej

Činjenica je da Opština Bečej nema ingerencije nad Fantastom, međutim, lokalna samouprava aktivno učestvuje u rešavanju novonastale situacije.

“MK komerc ne želi više da se bavi tim poslom, ugostiteljstvom i oni će negde 28, od dopisa koji je stigao meni,28 februara izaći iz tog prostora, dvorca “Fantast” to što se tiče ugostiteljstva, znači da građani Bečeja mogu da budi mirni, mi ćemo obezbediti, biće obezbeđenje, MK komerc će ostaviti tamo svoje ljude da čuvaju dvorac, neće biti devastirano jedino što se neći baviti ugostiteljistvom”, kaže Dragan Tošić predsednik opštine Bečej.

Želja lokalne samouprave je da se dvorac Fantast izda potencijalnom ugostitelju na duži vremenski period kako bi mu se dugoročno isplatila ulaganja u rekonstrukciju tog objekta, dodaje Tošić.

Kako se povela polemika oko toga da celu proceduru usporava Matica srpska, oni su se obratili javnosti saopštenjem koje je doneto na sednici Predsedništva, u kojem se kaže:

“Matica srpska nema prava da učestvuje u rukovođenju ovom, sada državnom imovinom do momenta vraćanja svojinsko pravnih ovlašćenja zadužbini. Kada zadužbinska imovina bude vraćena koristiće se u skladu sa opšte korisnim ciljem za koji ju je osnivač namenio. Matica srpska će se o korišćenju zadužbinske imovine oglasiti nakon stupanja u posed“, navodi se u saopštenju. 

“Vrlo smo zaintersovani za sudbinu Fantasta i za celu zadužbinu Bogdana Dunđerskog i spremni smo uvek i u svakom trenutku i sa korisnicima, dakle da razgovaramo kako bi moglo da se osmisli sve ono što je neophodno da bi taj biser našeg vojvođanskog turizma između ostalog zaista zablistao onako kako bi trebalo”, rekao je za RTV, prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske. 

Naime, da podsetimo, Zadužbina Bogdana Dunđerskog pod upravom Matice srpske podnela je 2012.godine zahtev Agenciji za restituciju za povraćaj imovine, ali je isti odbijen a nakon dve žalbe, vraćen je na ponovno razmatranje, te je ishod još uvek nepoznat.

Od marta više neće raditi restoran na Fantastu, a neće biti mogućnosti ni da se iznajme sobe, niti da se posećuje unutrašnjost objekta. Međutim, Milan Onjin, direktor TO Bečej kaže da će turisti i dalje moći da posećuju ovo imanje.

“Mi ćemo u međuvremenu kao turistička organizacija opštine Bečej nastaviti zainteresovane goste i turiste i dalje da vodimo na lokaciju i ergelu dvorca Fantast”, kaže Milan Onjin direktor TO Bečej.

U opštini Bečej uvereni su da će do leta pronaći novog zakupca koji će preuzeti ugostiteljski posao na nadaleko čuvenom posedu Bogdana Dunđerskog i da će nakon kratke pauze dvorac i imanje zablistati starim sjajem.

Izvor