Sombor: Najtraženija zanimanja iz oblasti trgovine i radnici u proizvodnji

Najviše nezaposlenih je starosne dobi od 50-55 godina, a što se tiče obrazovne strukture najviše nezaposlenih je u prvom stepenu stručne spreme.

gordana, predojevic

Najtraženija zanimanja su iz oblasti trgovine i radnici u proizvodnji, dok su deficitarna zanimanja diplomirani farmaceuti, profesori matematike, radici iz oblasti IT sektora sa iskustvom.

“Po programu Moja prva plata u Zapadnobačkom okrugu je angažovano 115 lica, od čega je 108 angažovano u privatnom sektoru, a 7 lica je angažovano kod poslodavaca iz javnog sektora. Kroz programe samozapošljavanja registrovano je 105 novih samostalnih delatnosti koji su registrovali razne uslužne delatnosti kao što su usluge prevoza, frizerske i krojačke radnje, proizvodne delatnosti kao što su proizvodnja hleba i pecima, proizvodnja betonske galanterije, kozmetike, dekorativne ambalaže i mnoge druge. Uz korišćenje subvencija za zapošljavaanje nezaposlenih lica na novootvorenim radnim mestima u okrugu je zaposleno 86 nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih lica. Poslodavci na prvom mestu traže radnika, nekoga ko će u potpunosti odgovoriti potrebama i zahtevima radnog mesta, dok nezaposlena lica očekuju korektne međuljudske odnose, pozitivnu radnu atmosferu i adekvatnu zaradu za svoj rad. Očekuje se usvajanje Nacionalnog akcionog plana zapošljavanja nakon čega će biti objavljeni javni pozivi za ovu godinu. Pandemija neće uticati na rad, sve će biti u skladu sa planom i programom za ovu godinu”, kazala je između ostalog gostujući u Jutarnjem program RTV Gordana Predojević, PR NSZ Sombor.

[embedded content]

Izvor