UŽIVO: Oproštaj od Balaševića na Keju žrtava racije u Novom Sadu (prenos na RTV1)

Nadrealna filmska scena iznad Novog Sada mami najtananija osećanja svih koji su došli da se oproste od Đorđa Balaševića.

Sa razglasa se čuju pesme novosadskog kantautora, a sada već blizu 20.000 ljudi peva i aplaudira dobro poznate stihove koji su obeležili njihove živote.

Dunavom plivaju sveće, dok se lampioni sa Petrovaradinske tvrđave dižu u nebo obasjavajući ogromnu fotografiju Balaševića.

Duž Dunava čamci na kojima gore baklje, i na taj način odaju poštu Panonskom mornaru uz taktove pesme “Noć kada sam preplivao Dunav”. 

balasevic, ispracaj, kej, novi, sad

Hor Opere Srpskog Narodnog pozorišta i solistkinja Verica Pejić otpevali su pesmu “Slovenska”.

Horsko pevanje pesme “Jesen stiže dunjo moja” na ispraćaju ostaće upamćeno u istoriji Novog Sada.

Ređaju se Đoletove numere jedna za drugom, sve su propraćene velikim aplauzom, a prisutni pevaju u glas. Na samom početku programa čula se pesma “Regruterska”.

Svuda na Keju položeno je belo cveće. Velika slika na Tvrđavi pokazuje slavnog šansonjera na jednom od koncerata.

balasevic, oprostaj, kej, novi, sad

Ceo most “Duga” i Petrovaradinska tvrđava su takođe puni ljudi, koji su se i tamo okupili kako bi što bolje videli i ispratili događaj.

Neposredno pred početak manifestacije, bez komemorativnog okvira celog skupa, ljudi  su prepričavali svoja iskustva sa komšijom Balaševićem, sećali su se nezaboravnih koncerata u Novom Sadu i isticali koliko su ponosni zbog činjenice da je poznati kantautor živeo baš u njihovom gradu.

novi, sad, balasevic, kej, oprostaj

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je ranije da će Grad logistički pomoći manifestaciju, ali je apelovao na sve građane na strogo poštovanje svih protivepidemioloških mera ne zaboravljajući sve opasnosti koje virus nosi.

Kej je pun, a saobraćaj u obližnjim ulicama je zatvoren.

kej, balasevic, oprostaj, novi, sad

Planirano je da ceo događaj pod nazivom “Noć kad je Đole preplivao Dunav” traje do 21 sat.

Đorđe Balašević je juče sahranjen na Gradskom groblju u Novom Sadu, a preminuo je u petak u Kliničkom centru Vojvodine od posledica izazvanih virusom kovid 19.

Izvor