Umrežavanje ustanova kulture iz pokrajine

Fond Evropski poslovi već nekoliko godina pomaže ustanovama kulture kako bi implementirali svoje u programe Kreativne Evrope. Novoformljena sektorska grupa trebalo bi da osmisli strategiju kako nastupiti pred evropskim fondovima i biti vidljiv.

umrezavanje

“Imamo političku deklaraciju za sedmogodišnji program Kreativne Evrope u vrednosti 2, 5 milijardi evra s ciljem podrške jezičkih i kulturnih različitosti Evrope”, kaže Aleksandar Simurdić, direktor Fonda Evropski poslovi.

Neke vojvođanske ustanove kulture već su imale učestvovale u evropskim projektima, tako da je njihovo iskustvo kolegama dragoceno.

“Imamo projekta Kros opera i nadamo se da će biti realizovan u dva austrijska grada a početkom sledeće godine i kod nas”, kaže Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta.

“Jako bitno nastupati zajedno pronalaziti zajedničke interese i dolaziti do rešenja jer evropski put nije pitanje on je određena destinacija i svi zajedno deleći dobra iskustva možemo da budemo zastupljeni u okviru programa Kreativna Evropa”, kaže Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice srpske.

“Očekuje nas do kraja godine useljenje u novu zgradu Narodnog pozorišta i u tom smislu drago nam da ćemo ono što je strateški zadatak kulture na viši nivo, kaže Miloš Stanković, direktor Narodnog pozorišta u Subotici.

Pored ovi planira se uključivanje i ostalih ustanova kulture iz Vojvodine u novoformljenu sektorsku grupu.

[embedded content]

Izvor