SZO: Bogate zemlje moraju da sarađuju sa Kovaksom

U petak su lideri G7 rekli da će ubrzati globalni razvoj i primenu vakcina i podržati “pristupačan i pravedan pristup vakcinama” i tretmanima za kovid-19.

Tedros je zahvalio zemljama G7 na “značajnim” obećanjima, ali je danas posle razgovora sa nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom rekao da “čak i ako imate novac, a ne možete ga iskoristiti za kupovinu vakcina, imati novac ne znači ništa”, prenosi Rojters.

Rekao je da zahtevi bogatih zemalja proizvođačima da obezbede više vakcina “utiču na poslove sa Kovaksom, pa je čak i iznos koji je dodeljen za Kovaks smanjen zbog toga”.

Tedros je dodao da bogate zemlje moraju da “sarađuju u poštovanju dogovora koje je Kovaks sklopio i da se postaraju da, pre nego što potraže više vakcina, njihovi zahtevi ne potkopaju te poslove”.

“Ali mislim da ne postavljaju to pitanje”, rekao je.

Tedros, koji je ranije upozorio da se svet suočava sa ”katastrofalnim moralnim neuspehom” ako se vakcine protiv kovida-19 ne distribuiraju pošteno, rekao je da razume političke pritiske sa kojima se suočavaju lideri u zemljama sa visokim prihodima.

Tedros je kasnije danas na konferenciji za novinare SZO priznao da je podela doza teška u vreme nestašice i pozvao na značajan porast proizvodnje vakcina.

Direktor SZO je, takođe, zahvalio francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na tome što je Kovaksu dodelio pet odsto francuskih doza, iako Francuska nije precizirala kada će te vakcine biti podeljene.

Izvor