Svet: Bajden na komemoraciji za pola miliona žrtava kovida u SAD; U Indiji raste broj novozaraženih

U izveštaju Rojtersa se prenose i reči dr Entonija Faučija savetnika Bele kuće za kovid-19, koji je potvrdio da epidemija koja traje već skoro godinu dana u SAD još nije gotova.

njujork, amerika, koronavirus, sad

“U poslednje 102 godine, od pandemije španskog gripa, nismo bili suočeni sa ovakvom situacijom”, podsetio je dr Fauči.

Iz Bele kuće je stigla potvrda da će biti organizovana memorijalna služba na kojoj će govoriti predsednik Amerike Džo Bajden.

Snežne oluje u SAD omele isporuku vakcina

Velike zimske oluje, ekstremne hladnoće i prekidi u snabedavnju strujom zatvorili su više od 2.000 mesta za vakcinaciju i odložili isporuku šest miliona doza vakcina u svih 50 država prošle nedelje, rekao je viši savetnik Bele kuće Endi Slavit.

“Predviđamo da će sve zaostale doze biti isporučene u narednih nedelju dana, a većina će biti isporučena u narednih nekoliko dana”, rekao je Slavit, prenosi Glas Amerike.

Vreme je izazvalo smetnje u čitavom lancu snabdevanja, rekao je Slavit.

Vremenske prilike se poboljšavaju i isporuke se vraćaju na pravi put, sa 1,4 miliona doza koje se isporučuju u petak, rekao je Slavit, dodajući da će, međutim, biti potrebno vreme da se sve pročisti.

Ekstremno vreme proširilo se velikim delovima SAD od 14. februara.

Obilne snežne padavine i rekordno niske temperature pogodile su Oklahomu i Arkansas i izazvale nestanak struje širom Teksasa.

Oluje su sprečile napore Bajdenove administracije da se pojača isporuka vakcina. Ranije tokom meseca, u proseku je isporučivano više od 1,5 miliona doza dnevno.

Preliminarni podaci od prošle nedelje pokazuju nagli pad, ali potpuni brojevi još nisu dostupni.

Postrojenja za pakovanje vakcina farmaceutske kompanije Moderna izbačena su iz pogona zbog zimske oluje, a zatvaranje puteva zadržavalo je isporuke između mesta proizvodnje, distribucije i otpreme.

Predsednik Tanzanije priznao da kovid nije pobeđen molitvom

Predsednik Tanzanije konačno je priznao da u njegovoj zemlji postoji problem sa korona virusom iako je mesecima tvrdio da se kovid-19 može pobediti molitvama.

Populistički predsednik Džon Magufuli apelovao je na građane Tanzanije da preduzmu zaštitne mere čak i da nose maske, ali samo one koje su izrađene u Tanzaniji, prenosi Rojters.

Magufuli je ranije javno izražavao sumnju u sve proizvode koji dolaze iz inostranstva, uključujući i vakcine protiv kovida-19.

Predsednikovi najnoviji komentari i preporuke dolaze nakon dan žalosti povodom smrti potpredsednika poluautonomnog ostrva Zanzibar od kovida-19.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gabrijesus apelovao je ranije na državni vrh Tanzanije da u interesu svojih građana prizna postojanje bolesti.

Indija: Raste broj novozaraženih korona virusom

Nakon višemesečnog poboljšanja epidemiološke situacije, u nekim delovima Indije ponovo raste broj novozaraženih korona virusom.

Prema najnovijim podacima samo u jednom danu je u državi Maharaštrra registrovano gotovo 7.000 novih šlučajeva zaraze.

Kako je preneo AP, naučnici analiziraju moguće mutacije viruse koje izazivaju brže širenje zaraze i čine manje efikasnim neke lekove protiv kovida-19.

Epidemiološka situacija je pogoršana i u državama Pandžab, Madija Pradeš i Čatisgarh.

Izvor